Rendben zajlanak a kelet-ukrajnai választások

A kelet-ukrajnai vasárnap megrendezett választások a felkelők állítása szerint rendben, különösebb rendbontások nélkül zajlanak. A Jobbik is küldött megfigyelőket. Gyöngyösi Márton úgy látja, magas lesz a részvétel. 

Az új népköztársaságok jelenlegi vezetői új népi tanácsok (parlamentek) és azok elnökeinek megválasztására hívták szavazni a Donyeck és Luhanszk megye általuk ellenőrzött térségének lakosait.

Roman Ljahin, a donyecki népköztársaság központi választási bizottságának elnöke közölte, néhány elszigetelt tűzharc történt a nap folyamán, amelyeket jelentékteleneknek nevezett. Összességében szavai szerint rendben zajlanak a választások. Elismerte ugyanakkor, hogy a kelet-ukrajnai megyében kevesebb szavazóhelyiség fogadja a választókat, mint ahogy tervezték, körülbelül 350 helyen adhatják le voksukat a szavazni vágyók.

A Ria Novosztyi orosz hírportálnak nyilatkozva a részvételt nagyarányúnak nevezte, adatot viszont nem közölt. Szerhij Kozjakov, a luhanszki "népköztársaság" választási bizottsági elnöke eközben kijelentette, hogy a részvételi arány a megyében már délre meghaladta a 18 százalékot. Hozzátette, hogy a szavazókörök folyton újabb- és újabb szavazólapokat kérnek, olyan sokan akarnak voksolni.

A felkelők már délben közölték, hogy várhatóan meghosszabbítják egyes szavazóhelyiségek nyitva tartását este tíz óráig. A donyecki népköztársaság kormánya vasárnap sajtóközleményt adott ki, amelyben a választások meghiúsítására irányuló lépésnek nevezte azt, hogy állítólag az ukrán fegyveres erők előző nap délután lezárták a felkelők által ellenőrzött területre vezető autóutakat nyugati és keleti irányból, vagyis Oroszország felől is.

Kijev előre jelezte, hogy nem ismeri el a szeparatisták választását. A nap folyamán az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU büntetőeljárást indított a voksolások megszervezői ellen, a választást törvénytelennek, az alkotmányos rend megdöntésére és erőszakos hatalomátvételre irányuló cselekedetnek minősítve azt.

A Jobbik is küldött megfigyelőket 

Megkezdődtek a választások Donyeck és Luganszk tartományokban, ahol megfigyelőként vagyok jelen a donyecki választási bizottság elnökének meghívására. A körülményekhez képest Donyeck nyugodt és békés, a részvétel több szavazókörzetben szerzett tapasztalatok alapján magas, a választók ünnepi hangulatban járulnak az urnákhoz. Érthető, számukra nagy nap a mai: saját sorsukról döntenek - írja Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke Facebook-oldalán.

MTI nyomán - alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss