2014. 08. 12. 13:44

Rengetegen vándoroltak ki az elmúlt években az Egyesült Királyságba

Nemrég felröppent a hír, hogy akár 1 millió magyar is kivándorolhatott az Egyesült Királyságba. Ha ez a szám túlzás is, az biztos, hogy a hivatalosan statisztika szerint 2002 és 2013 között összesen 143 678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot a szigetországban ahhoz, hogy ott munkát tudjon vállalni – írta az origo.hu.

Az illetékes brit minisztérium a Department of Work and Pensions idén február 14-én közzétett statisztikája szerint 2012-ben 21760, 2013-ban pedig 26770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot az Egyesült Királyságban.

2002-2013 között összesen 143 678 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási (NI-number) számot, jelenleg 102 171 fő a ténylegesen pillanatnyilag biztosítást fizető magyar állampolgár az Egyesült Királyságban, hiszen sokan közben haza is jöttek.

A társadalombiztosítási szám nem csak a munkavállaláshoz szükséges, annak is igényelnie kell, aki tanulmányi támogatást szeretne kapni. A munkavállaló erre a számra fizeti a TB járulékot és akkor is szüksége lesz rá, ha kapcsolatba lép a helyi munkaügyi hatóságokkal vagy az adóhivatallal. Ugyanakkor az is tény, hogy ez a szám – csakúgy mit a magyar TB szám - az igénylő élete végéig megmarad, tehát akkor sem kell visszaadni, ha éppen elhagyja az országot.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2013 júniusában végzett felmérés eredményei szerint 2013. június végén mintegy 250 ezer fő dolgozott legalább 6 hónapja  külföldön, ami a teljes munkaképes korú népesség 4,4%-a.

A Jobbik minőségi munkahelyteremtéssel, a szakképzés piaci viszonyokhoz történő alakításával és otthonteremtéssel állítaná meg a fiatalok elvándorlását. A párt nem tör pálcát senki fölött, aki itt hagyja az országot egy rövid időre, hiszen jelen pillanatban külföldön jobban tud érvényesülni. Ugyanakkor a magyar politikum kötelessége, hogy minden magyar számára bebizonyítsa, hogy igenis élhető országot lehet építeni, a külföldön tartózkodók közül pedig a lehető legtöbbet kell hazacsábítania – közölte korábbi sajtótájékoztatóján Z.Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.

origo.hu - alfahir.hu