Repülővel és csónakokkal, ezrével menekülnek kubaiak az Egyesült Államokba

Kubaiak ezrei érkeznek az Egyesült Államokba, mivel attól tartanak, hogy a kubai-amerikai viszony javulása nem hosszú távú, és nem bíznak abban sem, hogy szülőföldjükön a helyzet lényegesen megváltozik majd - számolt be kedden az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Több ezer, az Egyesült Államokba indulni szándékozó kubai migráns rekedt Közép-Amerikában, de hétfőn későn délután megegyezés született arról, hogy Costa Rica és Guatemala - együttműködve Washingtonnal - mintegy 8 ezer kubai állampolgárt légihídon átenged az Egyesült Államokba. Ezzel lényegében folytatódik az a nagyarányú kubai bevándorlás, amely akaratlan következménye az amerikai-kubai viszony normalizálásának - emlékeztetett a rádió. 

2015. szeptember 30-ig több mint 43 ezer kubai állampolgár érkezett az Egyesült Államokba, ez máris több, mint az előző évben érkezettek lélekszáma. Akkor csupán valamivel több mint 24 ezer kubai kért menedékjogot. Az amerikai kormányzat korábbi politikája a Kubából érkező bevándorlóknak automatikusan megadta a menedékjogot s ezzel a tartózkodási engedélyt is (az úgynevezett zöld kártyát, amely munkavállalásra is jogosít). Most azonban sok kubai amiatt aggódik, hogy a javuló kétoldalú viszony miatt nem kaphat majd menedékjogot - ezért sietnek mielőbb eljutni az Egyesült Államokba. Ugyanakkor az Obama-kormányzat tisztségviselői - köztük Roberta Jacobson külügyi helyettes államtitkár - cáfolják, hogy változna az ezzel kapcsolatos politika. Vagyis aggodalomra nincs ok - mondják, jelezve, hogy a kubaiak továbbra is automatikusan megkapják a menedékjogot.

A szigetországból sokan ugyan változatlanul hajókon, lélekvesztőkön érkeznek az amerikai partokhoz (a múlt héten például több mint 30 kubai migráns érte el Dél-Floridát), de pár év óta inkább először valamelyik közép-amerikai országba utaznak, s onnan repülővel folytatják útjukat az Egyesült Államok felé. Elsősorban a húszas-harmincas éveikben járó fiatalok érkeznek, amerikai rokonság és ismeretség nélkül.

Forrás
MTi
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. április 18. | 12:35
A táncegyüttes menedzsmentje cáfolja a sajtóértesüléseket.
sss
2019. április 18. | 09:34
Az utolsó percig kérdéses volt a továbbjutás sorsa.

Érdekes, amióta bevezették a videobírót, mintha kiegyensúlyozottabb lenne a labdarúgás. Évek óta tendencia, hogy a (marketing és piaci szempontból) jobban csengő csapatok javára gyakrabban tévednek a játékvezetők. Amióta viszont a VAR (video assistant referee) létezik, azóta az ún. kiscsapatoknak is több esélye van labdába rúgni. Az e heti Bajnokok Ligája mérkőzések után, ha nem lett volna a technológiai segítség, akkor most, nem Ajax - Tottenham, hanem Manchester City - Juventus elődöntőt rendeznének a Bajnokok Ligájában. Ehhez hozzávehetjük azt is, hogy a Foci-Vb-n is már alkalmazott videobírónak köszönhetően Horvátország is el tudott jutni a döntőig, míg ha a bírón múlott volna, akkor nem horvát-francia, hanem angol-francia döntőt rendeztek volna.

Lehet mégis csak jobb, ha a technológiára bízzuk a futballt, és nem az emberi szubjektivitásra, ha igazságos döntéseket akarunk.