Rockzene a nemzetért

Bár közvetetten már évtizedes múltra tekint vissza a műfaj, elmondható, hogy az elmúlt 5-6 évben terjedt el az országban az ún. nemzeti rock. A legtöbb kocsma zenegépében megtalálhatóak a Kárpátia slágerei, de az Ismerős Arcok vagy a Romantikus Erőszak is minden jó buli alapját képezik. Hazafias dalszövegek kontra rockzene.

A nemzeti rock az ezredfordulón kezdett kialakulni a zenei palettán, amikor nagyobb számban jelentek meg olyan zenekarok, akik szövegeikben hazafias témákat érintettek. Itt nem a szex, drog, rock&roll hármas dominálja a tartalmat, hanem sokkal inkább a büszke vagy gyászos történelmi események feldolgozása, Magyarország jelenének kivesézése.

Általánosan elmondható, hogy ezen stílus fogyasztói és nemzeti radikalizmus építői között átfedés van, persze ez nem meglepő. Az viszont annál is inkább, hogy a rockzenén kívül már -bár nem olyan méretekben, de annál izgalmasabban- megjelent a nemzeti rap stílus is. Összefoglalónkban ezért arra is kitérünk, hogy lehet a liberális közegből hazafias gondolatokkal kitörni.

Ismerős Arcok

Ki ne ismerné Magyarország egyik legigényesebb rockzenei formációját? A Nyerges Attila vezette zenekar a jazz és blues elemek mellett néhol hard rock stílusban próbálja magát kifejezni, mondhatni remek sikerrel. Nyerges költői szövegei és Práder Vilmos őrült gitárszólói egy igazán egyedi zenekart kovácsolnak az Ismerős Arcokból, de természetesen a banda minden tagja szerves részét képzi a jól ismert hatásnak. Az immár 13 éves zenekar számai közül nehéz kiválasztani, melyik jellemzi az összképet leginkább, ezért azt választottuk, amelyiket a legtöbben nézték meg eddig a Youtube videomegosztón. Ezt a módszert a többi példa esetében is muszáj lesz tartani, mert nincs más érv, ami alapján dönteni lehetne.

Kárpátia

A jó magyar pálinkának nincsen párja? A Kárpátia zenekar leghíresebb számait még olyan helyeken is viszont hallani, ahol az ember nem számítana rá: átlagos kocsmákban, fiatalos házibulikban, fesztiválok sörsátraiban. Az, hogy a zenekar könnyen emészthető szövegeivel és fülbemászó dallamaival olyan rajongótábort gyűjtött, melynek egy része nem is tekinthető hazafias szellemiségűnek jól mutatja, milyen áldásos a jelenlétük a magyar zeneiparban. 2003-as indulásuk óta először tavaly történt tagcsere: az Akelából átlépett Szíjártó Zsolt gitárjátéka egy új, keményebb, néhol heavy metál szerű rockzenei stílusba sorolta a csapatot, amit előtte talán tényleg csak a nemzeti rock megnevezéssel lehetett leírni. Bäck Zoltán belépése harmadik gitárosként hat fősre bővítette a keretet. Tagcsere előtti „legnépszerűbb” számukat választottuk.

Romantikus Erőszak

A Sziva Balázs nevével fémjelzett zenekar –bár sok tagcsere történt- már lassan behúzhatja magának a második ikszet is. A RomEr a magyar nemzeti rock stílus egyik alappillérje, szövegei jellemzően magyar történelmi eseményeket ölelik fel. Hangzásában a magyar duda mellett helyenként hegedű, brácsa, tekerőlant vagy épp nagybőgő is fellelhető. A zenekar folyamatos résztvevője a hazafias szervezetek rendezvényeinek.

Hungarica

Nem véletlen, hogy a RomEr után raktuk a Hungaricát, hiszen a zenekar eddigi törtélmének nagy részét Sziva Balázzsal élte meg. A keményebb riffek sem váratlanul jelennek meg a lemezeken, hiszen a Hungarica és a Moby Dick között jelentős személyi átfedés van. Idén év elején énekescsere történt, az új frontember pedig Fábián Zoltán lett. Ennek ellenére, folytatva az eddigi, egyszerű népszerűségi felmérésen alapuló válogatási módot, egy régebbi számot választottunk.

Egészséges Fejbőr

1986-os alakulásával kétségtelenül a hazafias rockzene kezdetét jelenti. Történelme során sokszor tűnt úgy, hogy megszűnik a formáció, azonban végül mindig sikerült újragyújtani a lángot. A hosszú idő természetesen nem maradt el nyom nélkül, a banda mintegy tucatnyi albumot adott ki. Augusztusban megjelent Szóljon az OI! című albumukkal egy új lendületet vettek 2009-es feloszlásuk után, így tovább tolják a nemzeti rock szekerét.

Radical Hungary

Négy évvel ezelőtt alakult a zenekar, saját bevallásuk szerint rengeteget köszönhetnek a Magozott Cseresznyének és az Oi-kornak. Mint nevük is mutatja, szövegeik szókimondóak, témájukat az aktuális társadalmi és politikai problémák adják. Jelenleg a zenekar szünetel, azonban „jogutódja” a HRD, azaz Hungarian Radical Dreams. Zenéjükről meg kell jegyezni, hogy nem mindenkit szeretnek. Ezt az alábbi nóta is bizonyítja.

FankaDeli

A hip-hop irányzatok szellemiségét általában az Amerikában drága autók, drogok és luxusszolgáltatásokat nyújtó nők között ugráló négerek adják. Persze ez alól is vannak kivételek, ilyen például Kőházy FankaDeli Feri is. Az underground vonal melyből Fanka is érkezett, magyar sajátosságában nem a pénzről és a nőkről, inkább a könnyű drogokról és a világmegváltó véleményekről szól. Ha ezt némileg módosítjuk, és liberális ömlengés helyett nemzeti érdekeket helyezünk előtérbe, akkor létrejön Bëlga által kívánt magyar nemzeti hip-hop. Mivel a rapper egy nagy váltást követően rukkolt elő nemzeti gondolataival -legalábbis akkor helyezte előtérbe őket-, ezért ebből a kategóriából választottuk a legnépszerűbb dalt.

Titkolt Ellenállás

Zeneileg az egyik legkeményebbnek résztvevőnek számít a sorban. Lehangolt gitárok és mély, durva ének jellemzi a TE-t, dalszövegeikben pedig őket sem a visszafogottság jellemzi. A jövőre huszadik életévét betöltő zenekar rendületlenül járja a Kárpát-medencét, jobbnál jobb bulikat tartva a hazafiaknak.

Reményadók

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom gondozásában 2009-ben megjelenő albumon nemzeti rockzenekarok játszották el egymás számait. A legjobb, legismertebb bandák a Remény Háza Program segítéséért jótékony célból hozták létre ezt a remek lemezt. A program keretében egy délvidéki házat építettek fel helyi magyaroknak, ami jelképezi az összetartozást és a megmaradás fontosságát a szerb fergetegben. Az alábbi videón az Egészséges Fejbőr játszotta el Magozott Cseresznye A mi hazánk című számát.

A sort természetesen még több tucatnyi, jobbnál jobb zenekarral és énekessel lehetne folytatni, most azonban a teljesség igénye nélkül szemezgettünk. Többek között a Magozott Cseresznye, a Szkítia, Vádló Bitófák, Dalriada, Oi-kor, Palmetta, Kormorán, a Stratégia vagy éppen Kalapács Józsi is megérne pár sort...

Harmati András

barikad.hu