2015. 10. 25. 18:51
MTI

Rossz jelek Kárpátalján

A magyar szempontból legfontosabb Beregszászon alacsony a részvétel, így veszélybe kerülhet a megyei magyar képviselet.

Kárpátalján rendben folyt vasárnap az ukrajnai helyhatósági választás, de a magyar érdekképviselet szempontjából fontos Beregszászon és a Beregszászi járásban - a késő délutáni adatok szerint - a megyei átlagnál valamivel alacsonyabb a választói részvétel.
 
Kárpátalján közép-európai idő szerint 16.00 óráig a választók közel 41 százaléka adta le voksát. Legtöbben (57 százalék) a Volóci járásban, legkevesebben (közel 30 százalék) a Técsői járásban szavaztak - adták hírül kárpátaljai hírportálok.
A magyar szempontból fontos Beregszászi járásban és Beregszászon a jelzett időpontig a választói részvétel 40 és 35 százalék volt. 
Viszonylag magas választói aktivitást regisztráltak Ungváron (közel 47 százalék), Munkácson (45 százalék) és Csapon (közel 44 százalék).
 
Mivel az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) a nap folyamán nem tett közzé semmilyen adatot a helyhatósági választásokon való részvételről, egyelőre nem rangsorolható a kárpátaljai választói aktivitás. Ugyanakkor a korábbi ukrajnai választásokon Kárpátalja mindig az utolsó helyek egyikén szerepelt a részvételt tekintve. A jelenlegi voksolás előtt helyi szakértők 50 százalékos választói aktivitást jósoltak Kárpátalján.
 
A mostani helyhatósági választásokon először fogott össze a két meghatározó kárpátaljai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ). Megállapodásuk eredményeként közös jelöltlistákat állítottak a Kárpátalja megyei tanácsba (közgyűlésbe) és más önkormányzatokba.
 
A kárpátaljai magyar szervezetek választási kampányuk során azt hangsúlyozták, hogy a különböző szintű önkormányzatokban, de mindenekelőtt a megyei tanácsban 
a magyar képviselet csak akkor biztosítható, ha a választásra jogosult kárpátaljai magyarok túlnyomó többsége az urnákhoz járul 
a vasárnapi helyhatósági választáson, amely közép-európai idő szerint 19 órakor zárul.