Rovástábla forrasztja össze Szelmencét

A trianonnal szétszakított Szelmencen székelykapu felállítása után ezúttal egységes Kárpát-medencei rovástáblát avattak - a falu eredeti bejáratainál.

rovas

A trianoni békediktátummal kettévágott Szelmenc település részei között 2005. december 23-án nagy ünnepséggel nyitották meg az új határátkelőt, mely véget vetett a hatvanéves szétszakítottságnak. Előtte, 2003-ban felállítottak egy-egy fél székelykaput a települést még mindig elválasztó államhatár mentén. A székelykapu a Sátoraljaújhelytől 50 kilométerre található magyarok lakta ikerfalut - Kisszelmenc (ma Ukrajna) és Nagyszelmenc (ma Szlovákia) - elválasztó határátkelőnél áll úgy, hogy a székelykapu egyik fele Szlovákiában található, a másik fele pedig 8 méterrel odébb, Ukrajnában.

rovas2

A két településrész összetartozását kifejező székelykapu után, most a település eredeti két bejáratánál az egyetemes magyar örökség részét képező írásrendszerrel, székely-magyar rovással írt településtáblákat helyeztek el - ahogy nagyon sok kárpát-medencei településen immár szokássá vált. A falut átszelő mesterséges határ így lesz egyre légiesebb.

A nemzeti összetartozás erősítése végett Kovács Béla Európai Parlamenti képviselő beregszászi irodája felkarolta az egységes Kárpát-medencei rovástábla gondolatát, s a szelmenciek is örömmel csatlakoztak a Rovás Alapítvány táblaállítási mozgalmához.

 

rovas.infobarikad.hu