2015. 02. 18. 20:01
MTI

Rózsaszín estélyiben vette át az Oscart a csuklyásmajom

Önök tudták, hogy állatoknak is osztogatnak Oscar-díjat? Én nem, de mégis így van. Egy kis nyugati kultúra estére: rózsaszín estélyiben vette át a díjat egy csuklyásmajom, az állatvédők meg azt se engednék, hogy az állatok filmekben szerepeljenek. Alább az MTI híre, annyira tökéletes, hogy bele sem nyúlok, csak egyszer, dőlt betűvel.

Egy csuklyásmajom volt a sztár az állatszereplők idei "Oscar-gáláján", az idei Pawscar-gálán.

A "díva-életműdíjjal" kitüntetett Crystal nevű majom földig érő rózsaszín estélyiben vette át az elismerést a szerdai díjátadón, amelyet élőben közvetítettek az interneten.

A csuklyásmajom-félék közé tartozó apróságot az elmúlt két évtizedben mintegy 25 filmben, köztük az Éjszaka a múzeumban és a Másnaposok 2. című mozikban láthatta a nagyközönség. Az Oscar-gálát mindössze négy nappal megelőző műsor házigazdái az NCIS című sorozat színésznője, Pauley Perrette és a tinédzserszínész Lou Wegner voltak (ők tippem szerint emberek - ez volt az az egy, mikor belenyúltam).

A díjátadó kötetlenségét jelzi, hogy a győztesek nevét Perrette hollywoodi vendégházának foteljéből hirdették ki, miközben Crystal egy szomszédos heverőn ejtőzött. A legjobb fiatal előadónak járó díjat három pitbullkölyök kapta megosztva, a néhai James Gandolfini utolsó filmje, a Piszkos pénz című amerikai thrillerben nyújtott alakításukért. A legjobb mellékszereplő ló díját A majmok bolygója - Forradalom című moziban feltűnt Dale kapta.

A legjobb vízi alakítás kategóriájában Savannah, a delfin vitte a prímet, a Delfines kaland 2. című családi filmben nyújtott játékáért. A legjobb csapat mezőnyében a Vadon című mozi állatserege diadalmaskodott: Muffet, a ló, Dharma, a róka, Fred, a csörgőkígyó, Tess, a kutya, Sport, a nyúl és Taiga, a láma. A nyertesek oklevelet kapnak győzelmükről.

Nem mindenki, köztük a PETA sem nézi jó szemmel az élő állatok filmekben és televíziós műsorokban való szerepeltetését. A Pawscars-t gondozó American Humane Association (AHA) nevű befolyásos állatvédő szervezet azonban immár 75 éve őrködik a hollywoodi produkciókban szereplő állatok jóléte felett és dönt arról, hogy kikerülhet-e a film végén a jól ismert "egyetlen állat sem sérült meg a film forgatása alatt" mondat.