Saját államot hoznának létre a cigányok?

Ladányi János szociológus szerint Északkelet-Magyarországon létrejöhet egy autonóm terület, amely idővel akár el is szakadhat az országtól. Játszottunk a gondolattal, milyen állam is lenne ez...

A szociológus Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: "az északkeleti peremvidéken létrejöhet egy cigány autonóm terület, amely idővel akár el is szakadhat Magyarországtól." Szerinte ez már csak azért is opció, mert a "a legutóbbi évtizedekben erősen megnőtt a szegregált településeken és településrészeken élők aránya. A Csereháton – Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi, északkeleti részén – kezdenek összeérni a gettófalvak. Innen kivonult az állam, feladta az országnak ezt a részét. Csak arra használja, hogy ide szorítsa ki a legkilátástalanabb helyzetben lévő rétegeket. A nem cigány népesség elöregszik vagy elköltözik. Mindez valóban azzal fenyeget, hogy lesznek, akik a területi autonómiában látják a probléma megoldását, vagy hogy a romák idővel valamilyen területi autonómiát fognak követelni maguknak, és akár el is szakadhatnak Magyarországtól." 
kléklékáékl
Első körben tekintsünk is el a figyelmeztetés valóságtól elrugaszkodott abszurditásától, és nézzük meg - természetesen csak a játék szintjén - e cigány állam mindennapjait.

Egy olyan államét, ahol a cigányok tiszta, szabad választás során (ahol nincs pörkölttel, alkohollal megvett szavazat) választják meg azokat a politikai vezetőket, akik képesek irányítani egy államot.

Egy olyan országot, ahol ezek a politikai vezetők - ellentétben a mostaniakkal - igyekeznek nem szétlopni az "országot", sőt, rendelkeznek a minimális képességgel és képzettséggel ahhoz, hogy egy önálló államot elvezessenek.

Egy olyan országot, ahol a cigányokból álló közigazgatás (az alsótól a felső közigazgatásig) működőképes.

Egy olyan országot, ahol a közigazgatásban dolgozókat az - a természetesen a cigány pedagógusokból álló - oktatás megfelelő szinten képes kitermelni.

Egy olyan országot, ahol a gazdaság működőképességének akárcsak minimális feltételeit is megteremtik.

Egy olyan országot, ahol a cigány rendfenntartók képesek fenntartani a közbiztonságot.  

Egy olyan országot, ahol nem lakik már egyetlen egy magyar sem az aprófalvakban, ahol nincs már mit ellopni, nincs kin öregezni.

Egy olyan országot, ahol - ismét Ladányi szavait citálva - az "elnyomó többségi társadalom" nélkül boldogul a lakosság, ahol a cigány állam az adókból, járulékokból, a gazdaságból befolyt bevételekből biztosítja a segélyeket. 

Abszurd, jól tudjuk.

Komolyra fordítva a szót, a probléma az, hogy a szociológus - ahogyan a cigány értelmiség tekintélyes része - szerint a cigány népesség lecsúszásáról kizárólag a többségi magyar társadalom és állam tehet, miközben egy fél mondat erejéig sem tér ki a cigányok, de főleg a cigány értelmiség és politikai vezetés felelősségére.
kléEgyszerű tényként kezeli a "nem cigány népesség elöregedését és elköltözését", mintha ez egy önálló, mindentől független dolog lenne, és természetesen egy szóval nem említi a bűnözés kérdését. 

A szociológus szerint "ha a felemelkedés nem megy együtt, akkor a romák önállóan fogják megpróbálni"ami szerinte "tragikus következményekkel járna". 

Ez így van. A cigány népesség számára.

Mert bár lehet értekezni a magyar társadalom felelősségéről, csak épp hazugság ráhúzni a vizes lepedőt azokra, akik amúgy biztosítják a minimális életfeltételeit a hazai cigányságnak. Egyszerűbben fogalmazva: nem érdemes beleköpni abba a kézbe, amely etet.

És persze lehet vizionálni egy "cigány államról", vagy "autonómiáról", de addig, amíg a cigány lakosság és értelmiség tekintélyes része - a ritka kivételtől eltekintve - nem ismeri fel a saját felelősségét a cigány lakosság lecsúszásában, nem érdemes saját államról álmodozni. 

Csak meg kéne tanulni együtt élni. 
 
alfahir.hu