Semmit sem ér a jogerős bírósági ítélet – így működik a földmutyi

Újra lebuktatta magát az Orbán-kormány az állami tulajdonban lévő termőföld értékesítése kapcsán. Ugyanis az elpusztított Kishantosi Ökológiai Mintagazdaság szétosztott, a haveroknak bérbe adott földjeit is árverésre bocsátják, sőt olyan cég is szerepel a bérlők listáján, amely esetében jogerős bírósági ítélet semmisítette meg a bérleti szerződést.
 
Amint arról korábban beszámoltunk, jogerős bírósági ítélet érvénytelenítette a Mező Vidék Bt. és az NFA között megkötött 28 hektárra vonatkozó földhaszonbérleti szerződést. Igaz, ez Kishantos szempontjából csak egy szimbolikus győzelem volt, hiszen a biogazdálkodás eredetileg 452 hektáron zajlott - jelenleg 9 hektár maradt meg a kishantosiak kezében; az állam 10 parcellán hirdette meg ezeket a rendkívül értékes földeket.
 
 
Fontos emlékeztetni, hogy az ítélettel a kishantosiak nem kapták vissza automatikusan ezt a termőföldrészt, arra a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) egy újabb pályázatot ír ki.

Vagy mégsem...

Ugyanis az NFA árverési hirdetményében (Hantos 0157/1 - Szántó 27,2808 jelzéssel)

2033. október 31-ig

érvényes szerződésként szerepel a Mező Vidék Bt-vel megkötött - és a bíróság által jogerősen megsemmisített - kontraktus.
 
Az NFA ezen törvénysértése azonban újabb lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki számára egyértelművé váljon, hogy a közösségi földtulajdon mellett szóló összes érv hazugság.
 

Mint látható: 

Az említett 27 hektár esetében 2033. október 31-ig érvényes a haszonbérleti szerződés. Azaz, az árverésen győztes vásárló csak 2033. novemberében kezdheti meg a gazdálkodást a területen. Tehát 18 év múlva. Ugyanakkor láthatjuk, a kimásolt táblázatban azt is, hogy ez nem egyedi eset, hiszen - a kormány hazugságaival szemben - az eladásra szánt földterületek 80 százalékát legalább 20 évig érvényes bérleti szerződés terheli.

Ki vesz meg egy ilyen földet? Aki spekulál:

- vagy, mert 20 év múlva, a jelenlegi ár többszöröséért fogja azt eladni;
 
- vagy, mert tudja, hogy néhány év múlva a Fidesz törvényt fog módosítani, és miután Brüsszel elkaszálja a földforgalmi törvényt, ő tovább értékesíti az így megszerzett földet.
A másik fontos aláhúzandó tényező a kikiáltási ár, ez ugye esetünkben
43 millió 250 ezer forint.
Tehát innen indul a licit, ugyanakkor a valóban kedvezményes hitel felvételéhez 20 százalék önrész szükséges, tehát a Mező Vidék Bt által bérlet (sic!) földterület megvételéhez cirka
9 millió forintot
kell a helyi gazdálkodónak letennie az asztalra.
 
Persze erősen kérdéses, hogy ennyi mozdítható pénzeszköze van-e ezeknek a gazdálkodóknak, félő, hogy inkább a strómanok fognak tarolni az árveréseken.