Sikeres a helyi pénzek bevezetése – a Fidesznek nem tetszik?

kékfrankAz önrendelkezés szimbólumává válhat a lokális pénzforma bevezetése. A három, már működő rendszert irányító szervezetek vezetői, Perkovátz Tamás (soproni kékfrank), Leitold László (balatoni korona) és Horváth Tibor (Bocskai korona) létrehozták a Helyi Pénzek Szövetségét.

Az összefogás célja, hogy kicseréljék tapasztalataikat, segítsék a saját és más utalványok biztonságos használatát, hatékonyságát, illetve a működési szabályok kidolgozását. Az első hazai helyi pénz, a soproni kékfrank 2010 májusában került forgalomba. Tavaly indult a balatoni korona és a Bocskai korona. 

Minden közösségnek jogában áll önmaga gyarapodását, boldogulását minden eszközzel előmozdítani a hagyományok megőrzése, a szülőföldünk értékeinek megtartása mellett. Kultúránk fenntartása és gyarapítása csakis erős gazdasági háttérrel lehetséges, melynek egyik eszköze a közösséget is építő saját fizetőeszköz – áll a szervezet alapító okiratában.

A helyi pénzek általában a helyi önkormányzatok, területfejlesztési szervezetek és valamely pénzintézet együttműködésével kerülnek forgalomba. Bevezetésük óriási előnyökkel jár. Ilyenek például a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása. A helyi pénz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válhat és a közösség összetartó erejét is növeli, idővel az önrendelkezés szimbólumává válhat. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a vevő a piacon helyi pénzt ad a húsért, a hentesüzlet az állattartónak ezzel a fizetőeszközzel egyenlíti ki a hús árát, a gazda pedig szintén ezekkel a lokális „bankjegyekkel” törleszti az állatok takarmányának költségeit. A takarmány eladója ezzel fizet a helyi benzinkúton az üzemanyagért, a benzinkutas pedig ezért a pénzért vesz húst a piacon, és a kör bezárult. A helyi pénz előnye, hogy csak a lokális gazdaságban használható, ezáltal a források nem áramolnak ki az adott régióból.

Az országban tartja a pénzeket

A lokális pénzforma bevezetése a saját áruk, szolgáltatások iránti keresletet növeli, ami különösen fontos olyan régiókban, ahol a lakosság hajlamos a környező országokban vásárolni, ezzel nagy adókiesését okozva Magyarországnak. Sopronból például vásárlók tömegei jártak át vásárolni Ausztriába. A helyiek 5-10 % kedvezményeket adnak a kékfrankossal fizetőknek, így már szívesebben költenek itthon.

Varga István közgazdász a héten a Ma reggel c. műsorban elmondta, hogy a Kékfrank bármikor visszaváltható forintra, százszázalékos fedezete áll a takarékpénztárban, és ott kamatozik.  Nem áll érdekében senkinek, hogy felhalmozza, sőt a visszaforgatásában érdekeltek. Az sem elhanyagolható tény, hogy az infláció sem hat rá. „Szerény szemléletformáló eszköznek” nevezte, amely a helyi kultúrát probálja meg visszahozni.

További helyi pénzek születőben

Bár jelenleg az országnak még csak három régiójában használnak helyi fizetőeszközt, egyre több terv van hasonlók bevezetésére, ilyen terv a Mosoni Korona, a Debreceni Fantallér, Kiskőrösi Korona, és a Pécsi Korona bevezetése is.  A Jobbik  szerint nagy szükség lenne ezek bevezetésére, mert erősítené a térségi gazdaságot.

 Az eddigi tapasztalatok világosan mutatják, hogy a lokális pénz bevezetése beváltotta a hozzá fűződő reményeket. A tavaly márciusban bevezetett balatoni koronát már kétszáz helyen lehet használni. Győr-Moson-Sopron megyében megközelítőleg ezer kereskedő, szolgáltató, és benzinkút fogadja el fizetőeszközként.  Ráadásul egyre több meglehetősen komoly cég tervezi, hogy megnyitja kapuit a kezdeményezés előtt. A multi áruházláncok természetesen nem fogadják el.

Más európai országban is van már példa a lokális pénz bevezetésére és sikeres használatára, például Németországban és Svájcban is.

Van, akinek nem tetszik

Az MNB korábbi nyilatkozatában jogilag aggályosnak, gyakorlati szempontból kockázatosnak tartotta a hazai helyzetet.

A Fidesz-kormány törvényben szabályozná a helyi pénzek használatát. A szabályozási terveikről érdeklődtünk, ám ez idáig még nem érkezett válasz. (Csak remélhető, hogy nem a helyi pénzek ellehetetlenítése a cél – a szerk.)

 

mno.hu, hvg.hu, kekfrank.hu, mtv.hu – alfahir.hu