2015. 11. 10. 21:58
MTI nyomán

Sikerült meggyászolni a tunéziai parlamentben egy még élő szabadságharcost

A tunéziai parlament tévedésből meggyászolta kedden Dzsamila Buhirednek, az algériai függetlenségi háború egyik legendás alakjának halálát, holott Buhired még életben van.

Az en-Nahda mérsékelt iszlamista párt egyik képviselője által bejelentett halálhír nyomán a parlamentben éppen elnöklő Abdel-Fattah Muru, a ház alelnöke azt kérte a honatyáktól, hogy a Korán első szúrája, a fatiha közös elmondásával emlékezzenek a 80 évesen elhunyt algériai forradalmárnőre. Mindezt az állami televízió egyenes adásban közvetítette.

A parlament alelnöke még azt is hozzátette, hogy "ha valakinek még tudomása van másvalakiről is, aki elhunyt, az közölje", hogy mindenkiért együtt mondhassák el az imát.

Alighogy az ülésteremben elrebegték az imát, Algéria nagykövetsége értesítette a tévedésről a parlamentet, és Murunak elnézést kellett kérnie a kínos tévedésért.

A képviselők felháborodva fogadták a történteket. Az 1935-ben született Dzsamila Buhired a gyarmattartó Franciaország ellen 1954-62 között vívott algériai függetlenségi harcok egyik történelmi alakja.