2015. 03. 22. 20:07
MTI

Sikerült pórázt raknia kutyájára a CIA-nak

Sikerült megtörni az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges fegyveres szervezet lendületét Irakban és Szíriában - mondta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban.

"Egyértelműen sikerült megtörni az Iszlám Állam lendületét és megállítani a terjeszkedését Irakban és Szíriában. Vagyis már nincsenek előretörőben, ellentétben a hónapokkal ezelőtti állapottal" - jelentette ki John Brennan. Az Egyesült Államok és szövetségesei hónapok óta hajtanak végre légicsapásokat az Iszlám Állam fegyveresei ellen. Brennan szerint ezek mellett az iraki hadseregnek köszönhető az IÁ megállítása.

Suttyó üzenet Iránnak

Brennan kijelentette: annak ellenére, hogy Irán és az Egyesült Államok egyaránt harcot folytat az IÁ ellen, ő nem mondaná Teheránt Washington szövetségesének ebben a küzdelemben. Véleménye szerint az iszlám köztársaság, valamint az Irak és Szíria jelentő területeit ellenőrzése alatt tartó terrorszervezet egyformán veszélyt jelent Amerikára. A hírszerző ügynökség igazgatója rámutatott, hogy az IÁ Szírián és Irakon kívül is terjeszkedik, ezért annak visszaszorítására nemzetközi összefogásra lesz szükség, lehetséges, hogy hosszú ideig.