Sima kétgólos zakó a németek elleni utolsó felkészülési meccsen

A magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra kikapott a világbajnok német csapattól Gelsenkirchenben az Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésén.

Az Eb-n 44 év után résztvevő magyarok kedden indulnak Franciaországba, ahol elsőként június 14-én az osztrákokkal találkoznak Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én Lyonban Portugália lesz az ellenfelük a csoportszakaszban.

A szinte kivétel nélkül fehér mezbe öltözött hazai szurkolók élőképpel fogadták világbajnok csapatukat, míg a "piros" vendégszektorban néhány száz magyar drukker foglalt helyet.

Az első német akció azonnal góllal zárult, de a partjelző - tévesen - lest jelzett, így a magyarok nem kerültek hátrányba. Az első tíz percben tovább rohamozott a német csapat, amely több lehetőséget is kidolgozott, egy ízben Király védett bravúrral, míg a többi helyzetnél pontatlan volt a befejezés.

Az első negyedóra elteltével megnyugodtak Bernd Storck játékosai, sikerült megtartaniuk, sőt néhányszor tetszetősen kihozniuk a labdát, néhány szépen végigvitt akció pedig lövéssel zárult. Elsősorban Kleinheisler próbálkozott, de igazán egyszer sem találta el jól a labdát, ellenben Dzsudzsák tekerése után tornáznia kellett Neuernek, majd a magyar csapatkapitány szögletét követően Pintér emelt a keresztlécre.

A szünet előtti percekben többnyire mezőnyben zajlott a játék, már-már úgy tűnt, gól nélkül zárul az első félidő, de aztán egy villámgyors német akció futott végig a bal oldalon, melynek végén, a középre adást követően Langról a hálóba pattant a labda.

A folytatásban az egyik kaput sem fenyegető mezőnyjátékkal telt a mérkőzés. A magyarok nem vágták előre a labdát, többször is inkább hátra játszották, akár Királyt is a játékba vonva, minthogy céltalanul előre rúgják. Ezt a periódust ugyanakkor váratlanul ismét egy német gól zárta, igaz, a svéd bíró ezúttal is nagyot hibázott, mivel nem jelzett lest a Müller találatát megelőző Gomez-fejesnél.

A hátralévő időben egyre többet cserélt a két szakvezető, márciusi sérülését követően például először lépett pályára Bastian Schweinsteiger. Többek között a cserék miatt nem alakult ki folyamatos játék. A németek ráadásul már nem erőltették a támadásvezetést, míg a magyarok erejéből nem igazán futotta ellenakcióra, így több gól nem esett a lefújásig.

Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya: "Elégedettek lehetünk a győzelemmel, jó érzés így elhagyni a pályát. Kicsit hiányzik még a frissesség a csapatból, de ez nem csoda, mivel sokat dolgoztunk az edzőtáborban. Több játékost, Kroost, Götzét és Cant is új pozícióban próbáltam ki, mindannyian jól helytálltak".

Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Számítottunk arra, hogy nehéz mérkőzés lesz. Sok új felismerésre tettünk szert, de természetesen nem lehetünk elégedettek, mivel kikaptunk. Védekezésben jól teljesítettünk, hiszen kevés lehetősége volt az ellenfelünknek és az előre játékunk is működött. A bátorság, amire itt szert tettünk, hasznos lehet Ausztria ellen".