2016. 12. 16. 09:05

Sínen vannak? Negyvenötezer forintot kapnak a vasutasok a MÁV-tól karácsonyra

A MÁV-csoport a már folyósított havibéren túlmenően egyösszegű, egyszeri kifizetést utal át karácsony előtt a nem vezetői munkakörben foglalkoztatott mintegy 35 ezer munkavállalójának - olvasható az örvendetes hír a vasúttársaság közleményében. Az összeg 45 ezer forint (kivéve a Záhony-Port Zrt. dolgozói számára, ők 20 ezer forinttal számolhatnak többel), ez azonban elmarad a nyáron bejelentett pénzosztás mértékétől, hiszen akkor az 500 ezer forintnál többet kereső vezetők 120 ezer forint egyszeri kifizetésben részesülhettek.

A közleményben emlékeztetnek, a MÁV és a szakszervezetek között 2016 februárjában létrejött bérmegállapodásban a vasúttársaság vállalta, hogy amennyiben a gazdálkodási eredmények arra fedezetet biztosítanak, akkor a negyedik negyedévben javaslatot tesz egyszeri kifizetésre. A Vasutas Érdekegyeztető Tanácson folytatott csütörtöki tárgyaláson a munkáltató és az érdekképviseletek megállapodtak, a MÁV-csoport munkavállalói 45 ezer forint, a Záhony-Port Zrt. dolgozói 20 ezer forint egyszeri kifizetésben részesülnek.

Mindezt az elkötelezettség erősítésének és a  munkavállalók megbecsülésének jeleként kell értelmezni.

Nincs mindennap karácsony

Persze muszáj beleilleszteni mindezt a MÁV koordináta-rendszerébe - egyrészt továbbra sincs kollektív szerződés, így valódi béremelésről sem beszélhetünk. A társaságot is egyre inkább sújtja a munkaerőhiány, amelynek egyik oka az alacsony bérszínvonal, belső források átcsoportosításával igyekszik megoldást találni erre a vasúttársaság.

Emlékezetes ugyanakkor az is, hogy a nyáron azokat a kollégákat részesítette a MÁV egyszeri juttatásban, akik kimaradtak a januári béremelésből, ugyanis minimum 360.500 forintot keresnek havonta - 400.000 forint alapbérig 70.000, 400 ezer és 500 ezer között 90.000, 500 ezer felett pedig 120.000 forint átutalásáról döntött júniusban a cég.

"Reméljük, hogy abban a zsebben, ahol a MÁV Zrt. ezt a pénzt megtalálta, hamarosan akad még bőven a súlyos létszámhiánnyal küzdő végrehajtó területen dolgozó vasutasok számára is"

- írta akkor a Vasutasok Szakszervezete. Végül 45 ezer forint csak összejött.