2014. 03. 09. 18:18

Sorra utasítja el a fellebbezéseket az NVB

Újabb száz fellebbezést tárgyalt vasárnap a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amely péntek óta összesen mintegy 300 másodfokú ügyben hozott határozatot.

ghA fellebbezések jelentős részében a beadványozók - miként az előző két napon is - az érvényes, illetve érvénytelen ajánlások számát vitatták, valamint az ajánlóívek kései visszavitelével kapcsolatos bírságolás miatt fordultak az NVB-hez.
    
A bizottság az azonos megítélésű ügyeket összevontan tárgyalta. Így a testület összevonta és érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket, amelyekben a fellebbező nem tüntetett fel a fellebbezés kötelező adatai közül egyet vagy többet, így például a szervezet székhelyét, a bírósági nyilvántartási számot, vagy nem jelölte meg a konkrét jogszabálysértést.
    
A bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat az ügyeket is, amelyekben a fellebbezés benyújtója az ajánlási rendszer kijátszhatóságára hivatkozva kérte az ajánlások tételes ellenőrzését. Az NVB álláspontja szerint ugyanis a választópolgár aláírása hitelességének ellenőrzése nem tartozik a választási iroda feladatkörébe, az nem lehetséges sem technikailag, sem jogilag.
    
A bizottság szerint, amennyiben valakinek olyan adatok vannak birtokában, amelyek bűncselekmény elkövetését  valószínűsítik, a nyomozó hatósághoz kell fordulnia.
    
Az NVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket is, amelyeket az ajánlóívek kései visszavitele miatt kiszabott bírságok kapcsán nyújtottak be.
    
A testület egy egyéni jelölt, Huszárné Luda Ágnes nyilvántartásba vételét rendelte el, így a Magyar Demokratikus Unió Heves megyei 2. számú egyéni választókerületi jelöltje indulhat a választáson. Az NVB megállapította, hogy a jelölt több részletben ötszáznál több érvényes ajánlást nyújtott be a választási irodához.
    
A testület elé azért került ilyen nagy számú ügy, mert az új választási törvény értelmében másodfokon az NVB-nek kell elbírálnia mind a 106 egyéni választókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést. A korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak. Az NVB határozataival szemben a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálatért.

Kamupártok ideje

Mint ismert, a kormánypárt saját politikai érdekeit szem előtt tartva alkotott olyan kampányfinanszírozási rendszert vezetett be, amely a kamupártok indulását és felelőtlen pénzköltését lehetővé teszi. Mindezek miatt a 2014-es országgyűlési választási kampány vélhetően minden eddiginél többe kerül majd az adófizetőknek.

A kamupártokról itt és itt olvashat többet.