2016. 12. 19. 13:37

Sosem tudhatjuk meg mit engedtek be az országba - bíróság elé kell állniuk

Röszkén dolgozó növényvédelmi felügyelők ellen emelt vádat korrupciós bűncselekmények miatt az ügyészség – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t. Az eljáró hatóságnak nem sikerült azonosítani a vesztegetőket, így azt sem tudni, milyen szállítmányok jutottak át a határon.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség hat embert üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, egy szerb állampolgárt hivatali vesztegetés bűntettével vádolnak.

Rutinosan

A vádirat szerint hatan a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál dolgoztak határkirendeltségi növényvédelmi felügyelőként Röszkén. Feladatuk volt a határra érkező szállítmányok növény-egészségügyi és minőség-ellenőrzési vizsgálata, illetve az ehhez kapcsolódó díjak megállapítása. 2015. május 13. és augusztus 4. között a vádlottak közül volt, aki több mint százharminc alkalommal fogadott el pénzt a vizsgálatra jelentkező teherjárművek vezetőitől. A bankjegyeket vagy aprót az ügyintézésre átadott okmányokkal együtt az útlevélben helyezték el, de volt olyan eset is, hogy maguk a vádlottak kértek készpénzt a sofőröktől.

Az felügyelőknek többek között feladata, hogy ellenőrizzék hol termesztették, tárolták, vagy használták fel az árut, illetőleg, hogy van-e olyan tünet, vagy növényi rendellenesség, amelyet jelenteni kellene.

Azonban az eljárás során csupán egy vesztegetőt, egy szerb férfi azonosítottak, és azt sem sikerült pontosan tisztázni, milyen nagyságú korrupciós pénz jutott a vádlottakhoz. A vádirat szerint a hat ember összesen mintegy négyszáznegyven esetben fogadott el pénzt vagy egyéb ajándékot.