Sötétség az alagút végén: dunaújvárosi közvilágításmutyi

Áttörés következett be a közvilágítás tender ügyében, az ügyészség elrendelte a nyomozást annak a feljelentésnek a nyomán, amelyet Sneider Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, valamint (társfeljelentőként) Pintér Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője tett még decemberben Polt Péter legfőbb ügyésznél. A hírt Pintér Tamás erősítette meg a Castellum.do-nak.

A közvilágítás-mutyit a nyilvánosság előtt még a beruházás előtt a Castellum.do kezdte bolygatni tavaly nyáron a májusi közgyűlésen kipattant ellentmondások nyomán, majd decemberben, hogy a Jobbik a legfőbb ügyésznél tett feljelentést az ügyben.

hj

Sneider Tamás országgyűlési képviselő, valamint Pintér Tamás önkormányzati képviselő beadványában többek között megállapítja: az uniós forrásból megvalósult rekonstrukció végeredményeként romlott a város közvilágítása, miközben a feljelentő szerint sántít a tendereztetési eljárás is. A feljelentők álláspontja szerint ráadásul az önkormányzat hamis adatokkal operált, valamint elhallgatta egy korábbi vizsgálat eredményeit, továbbá egy, az önkormányzatnál dolgozó szakértő álláspontját is.

Külön fejezetet érdemel a Castellum.do-hoz megbízható forrásból eljuttatott, hasábjainkon részletesen ismertetett dokumentumban, hogy a közbeszerzésre kiírt lámpatestek nem feleltek meg az alapvető törekvéseknek, ráadásul a feljelentők szerint igazolható, hogy "irányított tendereztetés" történt, vagyis a kiíró olyan feltételeket szabott, amelyeknek egyetlen cég tudott csak megfelelni.

Az ügyben jelentős áttörés következett, tudta meg a Castellum.do a Jobbik önkormányzati képviselőjétől: a főügyész a Jobbik hasábjainkon is összegzett feljelentését továbbította a Fejér Megyei Főügyészséghez, ahonnan az ügy a Fővárosi Főügyészséghez került.

Pintér Tamás szerint örömteli fejlemény, hogy ügyészi szakba jutott a közvilágítás-mutyi "városszerte rengeteg indulatot kiváltott" ügye – és jó esély van arra is, hogy érdemi vizsgálat tisztázza a feljelentésben foglaltakat, nyomatékosította a lap érdeklődésére az ellenzéki városatya. "Minden állításunkat bizonyítékokkal, vizsgálati eredményekkel, dokumentumokkal támasztottunk alá, reméljük, az ügyészség is ennek megfelelően jár el a visszaélések felelőseivel szemben!" - emelte ki a honlapnak a Jobbik képviselője.