2014. 08. 11. 12:53

Súlyos gazdasági károkat okoz a Brüsszel által kiprovokált orosz embargó (videó)

Az Oroszország által bevezetett, uniós mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre kivetett embargó a magyar termelőket is súlyosan károsítja, ezért a Jobbik sürgeti a kormányt, hogy kezdjen kétoldalú tárgyalásokba Moszkvával az ügy megoldásáért. A veszteségek felmérése után pedig követeljen kártérítést Brüsszeltől, miután az embargó az uniós szakciók miatt került bevezetésre - mondta el sajtótájékoztatóján Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A politikus emlékeztetett, hogy Oroszország válaszul az uniós szankciókra embargóval sújtja a EU-ból érkező termékeket. Ezzel Magyarország is hátrányba kerül, megakadályozva az exportot kelet felé - magyarázta Gyöngyösi Márton.

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy követve több uniós ország példáját követeljen kártérítést Brüsszeltől, üljön össze a magyar-orosz kormányközi bizottság és létesítsenek kétoldalú tárgyalásokat. Gyöngyösi rámutatott, hogy Oroszországot Magyarországhoz stratégiai kapcsolat fűzi, ott van például a paksi szerződés, vagy a folyamatban lévő tárgyalások a Déli Áramlatról - sorolta.

Ugyan a magyar sajtó jelentős része elbagatellizálta a kérdést, a magyar termelők és exportőrök igenis súlyos helyzetbe kerülnek az embargó miatt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is felhívta a figyelmet a hátrányokra, a szakértők szerint pedig közel százmilliárd forintos kár is érheti az érintetteket - mondta el Gyöngyösi. Hozzátette azt is, hogy az embargó leginkább azt az ezernyi magyar kis- és középvállalkozást sújtja, amelynek a kelet felé irányuló export 25 százaléka köszönhető.


A politikus szerint ez egy olyan korban különösen aggasztó, ahol nyugati irányban is szűkülnek a lehetőségek, továbbá a dél-amerikai államokkal kötött - rendkívül előnytelen - EU-szerződés miatt is sokkal több olcsó termék érkezik az unióba, tovább nehezítve a magyar kereskedők helyzetét. 

Épp ezért szükséges elszakadni attól, hogy Magyarország az EU szócsöve legyen, és kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezni Oroszországgal, majd megállapítani a veszteségeket és azokat Brüsszelen számon kérni - zárta Gyöngyösi Márton.

alfahir.hu