Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Kína és Dél-Korea

Szabadkereskedelmi megállapodást kötött Kína és Dél-Korea, aminek keretében a kereskedelmi termékek több mint kilencven százaléka mentesül a vámkötelezettség alól a következő két évtizedben.

Az egyezményt a két nagy ázsiai gazdasági hatalom kereskedelmi minisztere hétfőn írta alá Szöulban.

A megállapodás huszonkét területre terjed ki, köztük a pénzügyi szférára és az internetes kereskedelemre, de nem vonatkozik a rizsre és az autókra. Habár a rizstermelés nem tartozik az egyezség hatálya alá, a mezőgazdasági termékek hetven százalékának kereskedelmét liberalizálják.

A dél-koreai kereskedelmi minisztérium közölte, hogy számításaik szerint a megállapodás 1 százalékponttal emeli meg a gazdasági növekedés mértékét, valamint várhatóan több mint 50 ezer új munkahelyet teremt a következő egy évtizedben.

A megállapodásnak köszönhetően a dél-koreai kis- és középvállalkozások könnyebben el tudják juttatni termékeiket a kínai piacra. Ugyanekkor a kínai befektetések növekedni fognak Dél-Koreában - mutatott rá a minisztérium. Hozzátette, ez az első alkalom, hogy Kína a pénzügyi, a távközlési és az internetes kereskedelmi tevékenységet belevette egy szabadkereskedelmi megállapodásba.

Forrás
MTI