2014. 09. 17. 10:35

Szávay István: Ne hagyjuk magára Kárpátalja magyarságát!

Szávay István, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke keddi napirend előtt felszólalásban a kárpátaljai magyarság érdekében emelte fel szavát. A legutóbbi Kárpátalján tett látogatásán ugyanis azt tapasztalta, hogy az ott élő magyarok teljesen kilátástalannak látják a jövőjüket. Ezért azt kérte a kormánytól, hogy a Jobbikkal való riogatás helyett, inkább a valós tényekkel és problémákkal nézzenek szembe.

A honatya véleménye szerint a most kialakult helyzetért, a kormány meghunyászkodó és az egyoldalú gesztusokra épülő politikája is felelős, a besorozás réme pedig továbbra is fenyegeti a kárpátaljai magyar fiatalokat, egy olyan háborúba vinnék őket, amihez semmi közük.

A politikus azt tapasztalta, hogy a magyarlakta falvak többségében mára csak nők, idősek és cigányok maradtak, a férfiak többsége már régen elmenekült. A képviselő attól tart, hogy később családjaik is követik majd őket, házaikat pedig idővel Kelet-Ukrajnából érkező menekültek foglalják el. Információi szerint már készen vannak a krími és kelet-ukrajnai menekültek szervezett betelepítésének tervei, mely a magyar falvakat is érinteni fogja, ezzel erőszakos és a nemzetközi jogot sértő módon változtatatnák meg az etnikai arányokat. Szintén a kormány szemére vetette, hogy egyáltalán nem foglakozik ezzel a problémával.

(Videó: kuruc.info)

Az ukrán hatalom az elmúlt években jelentősen korlátozta az Ukrajnában élő kisebbségek nyelvhasználati és egyéb jogait. A véleménye szerint a jelenlegi konfliktus is elsősorban abból ered, hogy elnyomták a keleti megyékben élő orosz közösséget.

Szávay István számon kérte a kormánytól, hogy a huszonhárom évvel ezelőtt megkötött alapszerződés értelmében, miért nem tesznek semmit a magyar és ruszin autonómia megteremtése érdekében. A politikus továbbá arra is emlékeztetett, hogy Porosenkó ukrán elnök, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel augusztusban megkötött megállapodást durván felrúgva, nem hozott létre magyar választókörzetet Kárpátalján. Ennek ellenére a kormány arra készül, hogy ismét feltétel nélkül támogassa az Ukrajnával megkötendő társulási szerződést – tette hozzá a politikus. (Jellemző, hogy a tegnapi szavazáson, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő nem szólt hozzá a vitához, a fideszesek pedig a voksolás után állva tapsoltak)

A politikus végezetül kitért arra, hogy a Jobbik több mint két hete javasolta egy magyar-magyar kerekasztal összehívását a kárpátaljai magyarság érdekében.  A sajnálatosnak nevezete, hogy a kormány válaszra sem méltatta felvetésüket.

alfahir.hu