Szávay: „Nem fogok tisztelni egy magyarellenes törvényt”

Szerda este sajtótájékoztatót tartott dunaszerdahelyi képviselői irodájában Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő.

Szijjártó vs. Semjén

„Nem is számítottam akkora hisztire és elhatárolósdira, ami irodám megnyitását követte” - kommentálta Szávay a szlovák parlament által november 12-én megszavazott „ellentörvényt”, mely alapján 600-tól 3500 euróig terjedő bírságra számíthatnak azok a pártok, melyek nem a szlovák választási törvény szerint alakultak, és irodát tartanak fenn Szlovákia területén – írja helyszíni tudósításában a parameter.sk felvidéki hírportál.

A Jobbik alelnöke nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy a magyar kormány a szlovák féllel történő kétoldalú kapcsolatok keretében nem sérelmezte a szlovákiai törvénymódosítást, ami szerinte a magyarság ellen irányult. Mint elmondta, az elmúlt napokban kérte Szijjártó Péter külügyminisztert – aki az irodanyitást korábban provokációnak nevezte – hogy vizsgálja felül álláspontját. Ugyanakkor kifejezte örömét is annak kapcsán, hogy Semjén Zsolt a Magyar Állandó Értekezlet múltheti ülésén jogsértésnek minősítette az irodája iránti szlovák és szerb hatósági eljárásokat.


Szávay István Dunaszerdahelyen (fotó: Paraméter)

Mi történik az irodában?

A politikus képviselői irodájának kéthónapos tevékenységét is értékelte. Az irodát nem sokan látogatják, de elmondása szerint ez teljesen normális, Magyarországon sem keresi fel több érdeklődő a hasonló helyeket.

Szávay három dolgot emelt ki, amit próbáltak megoldani.

„Egy úr és egy hölgy is felkeresett minket azzal kapcsolatban, hogy a magyar törvények a hadiárvák és a hadiözvegyek támogatását magyar állampolgársághoz kötik”

– mondta Szávay, majd hozzátette, hogy a törvény módosítását fel is vetették a parlamentben, de nem jártak sikerrel.

A képviselő tájékoztatása szerint egy szlovák jogvédő szolgálat is megkereste őket, és együttműködési kapcsolatot kezdeményeztek a jobbikosokkal. A készülődő együttműködést Szávay egyelőre nem volt hajlandó részletezni, és azt sem árulta el, konkrétan melyik szlovák szervezetről van szó.

A harmadik ügy, amit szeretnének megoldani, az az, hogy a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság meccseire a magyar szektorokba csak azok válthatnak jegyet, akik magyarországi lakcímmel vagy magyar állampolgársággal rendelkeznek. A problémás dologra Szávay elmondása szerint egy DAC-szurkoló hívta fel figyelmüket, és ezzel kapcsolatosan a magyar kormány fellépését és intézkedését sürgetik.

A Paraméter kérdésére Szávay ugyanazt válaszolta, mint három héttel ezelőtt: irodáját nem zárja be, a december 15-ike után változó jogszabályok szerint megbírságolják őt, akkor azt nem lesz hajlandó kifizetni. Mint fogalmazott, ha szükséges, kész nemzetközi fórumokhoz is fordulni az ügyben, és már keresi azt a szlovákiai magyar ügyvédet, aki majd képviselni fogja.

„Egy magyarellenes ellentörvényt, amit Szlovákia azért hozott, hogy saját lakosságát korlátozza és megfélemlítse, semmilyen szinten nem fogok tisztelni”

– jelentette ki a Joj televízió riporterének kérdésére Szávay István, majd hozzátette, „nem hidas lakossági fórumon vagyunk, hogy papíron küldözgessük előre a kérdéseket, bárkinek a kérdésére válaszolok, az önére is.”

„Akármilyen törvényt is hoztak, az a törvény erre az irodára nem vonatkozik. Ez nem egy pártiroda, ez egy képviselői fogadóiroda. Ebben az irodában csinálhatnék bibliaszakkört meg természetgyógyász beszélgetést is, ehhez az államnak semmi köze nincsen. Uniós állampolgár vagyok, kibéreltem egy irodát, és ebben az irodában azt csinálok, amit akarok, egészen addig, amíg a törvényeket betartom. Márpedig minden törvényt betartok”

– nyilatkozott a Paraméternek a képviselő.

Forrás
parameter.sk