2014. 11. 28. 08:31

Százmilliókat kaszáltak Giró-Szászék a különös ingatlanügyleten

Százmilliókat nyerhettek Giró-Szász Andrásék egy belvárosi ingatlanüzleten, az V. kerületi önkormányzat ugyanis 25%-kal csökkentette az eladási árat az értékesítés előtt - tudta meg a Blikk.

Az Alfahír nemrégiben beszámolt róla: Giró-Szász Andrásnak, a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkárának 20%-os tulajdonrésze van a Safe Port Projekt Kft.-ben. Ez a négy hónapja alapított cég lett nemrégiben társtulajdonos a 8 Hotel Kft-ben, mely egy 120 szobás szállodát épít a belvárosban egy olyan telken, melyet 2010-ben nyomott áron értékesített a Rogán Antal vezette önkormányzat. A vevő egy titokzatos luxemburgi cég volt, melyet Serfőző Péter, Giró-Szász András sógora vezet.

A Blikk mai számából kiderül: 2010-ben a 3200 négyzetméter nettó hasznos alapterületű épületet 776 millió forint helyett 582 értékesítette az önkormányzat. Ez 180 ezer forint/négyzetméterárnak felel meg, a környéken a mostani átlagár 340 ezer forint.

Az önkormányzat akkor egyszerre öt értékes ingatlanától vált meg, melyek a Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztési és Vagyonkezelő Zrt. tulajdonába kerültek, amit Rogán Antal akkori polgármester előterjesztésére eladtak a luxemburgi cégnek 2,7 milliárd forintért.

Az érintett ingatlanokat ráadásul egy évvel az eladás előtt szerezte meg az önkormányzat, így meglehetősen különös, hogy máris túladott rajtuk.

Rogánnak rossz a memóriája

A bulvárlap felkereste Rogán Antalt, aki azt mondta, már nem ő a polgármester, a hivatali információk pedig nem álltak rendelkezésére. A lapot a polgármesteri hivatalhoz irányította, onnan viszont még nem érkezett válasz.

Frissítés: reagált az önkormányzat

Íme az önkormányzat verziója: "Nem felel meg a valóságnak, hogy az önkormányzat a Dorottya utca 8. szám alatti ingatlant áron alul értékesítette volna. A Blikk című napilap cikkében az ingatlanpiaci válság előtti értéket vetnek össze a válság kirobbanása utáni forgalmi értékekkel. 2008 és 2009 fordulóján a magyar ingatlanpiac összeomlott, az árak több mint egyharmaddal, átlagosan 30-40%-kal csökkentek. Az önkormányzat ingatlanok értékesítése előtt mindig aktualizált értékbecslést készít, ez nyilvánvalóan tükrözi az aktuális piaci értékeket. A 2008. január-februári nyilvántartási értékeket nem lehet összevetni a 2009. végi helyzettel, hiszen ott az árak már 30%-kal alacsonyabbak voltak. Ez így történt a Dorottya utca esetében is, ahol az ingatlan nyilvántartási értékét nem az értékesítés előtt, hanem a válság kirobbanása után már lejjebb kellett vinnünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az önkormányzat nem rögtön próbálkozott üres ingatlanjainak eladásával. Először fejlesztésre tettünk kísérletet, ezért apportáltuk az ingatlanokat egy ingatlanfejlesztő cégbe. Az ingatlanok felújításához nem kaptunk elegendő hitelt, ezért először befektetők bevonásával próbálkoztunk. A cég 50%-ának értékesítésére írtunk ki pályázatot úgy, hogy az önkormányzat megtartotta volna a tulajdon felét. Miután ez a pályázat sikertelen volt, és láttuk, hogy az üresen álló ingatlanok további veszteséget termelnek, nemzetközi, nyílt, többfordulós pályázatot írtunk ki az ingatlancsomag egészére. A pályázat az 1 milliárdot meghaladó érték miatt az Európai Unió országaiban bejegyzett cégek számára is nyitott volt, hiszen Magyarország ekkor már az Európai Unió tagja volt, és ezt a jogszabályok kötelezővé tették számunkra. A pályázatra a luxemburgi bejegyzésű Praefinium tette a legjobb ajánlatot. Indokolatlan a luxemburgi bejegyzést offshore-nak minősíteni, hiszen Luxemburg az Európai Unió tagja, ugyanúgy, mint Németország, Ausztria, Franciaország vagy Dánia. Természetesen egy osztrák vagy német céget sem zárhattunk volna ki a pályázatból, és ennyi erővel egy német vagy osztrák céget is lehetne offshore-nak minősíteni."

Hát így. Minden értelemszerűen, és tisztességesen zajlott, az pedig csak puszta véletlen, hogy Giró-Szász András és sógora nagyon jól jártak az üzlettel. Kérdés, hogy Rogán miért nem emlékezett minderre.

Blikk - alfahir.hu