2014. 03. 19. 10:10

Szemtanú van a választási csalásra?

A Fidesz eddig nagyjából 2 milliárd forintot költött a kampányra, körülbelül kétszer annyit, mint amennyit törvényileg elkölthetett volna, erről Bodoky Tamás beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában – írja a nol.hu.

Az atlatszo.hu főszerkesztője elmondta: ebbe beleszámolták a Fidesz közeli civil szervezetek, valamint a kormány üzeneteit is. Hozzátette: saját jogán a Fidesz költött nagyjából 1 milliárdot, a másik egy milliárdot pedig a civilek, valamint a kormány költötte. Bodoky Tamás szerint a látszatra sem ügyelnek, úgy gondolják, ez belefér, de ez egyértelmű kampányköltés.

A választások előtt megjelent kis pártokról azt mondta: ők is több bejelentést kaptak azzal kapcsolatban, hogy a most megalakult pártok egymás között cserélték és másolták az aláírásokat. Nekünk van szemtanúnk, aki látta, hogy másolnak, de ő is fél, nem szeretne nyilvánosság elé állni ezzel – tette hozzá.

Nagy üzlet a bizniszpárt

Korábban megírtuk: a bizniszpártok könnyedén nyúlhatják le az állami százmilliókat. Ha listát állítanak, készpénzben kapják meg a támogatást, amelyet akkor sem kell visszafizetniük, ha a lista egyetlen szavazatot sem kap. Nincs szigorú számadás, az ÁSZ csak az éves beszámolót ellenőrzi.

Mindehhez különösebb megerőltetés sem szükséges: a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a képviselőjelölt-állítás feltételei, hiszen 27 egyéni jelölt elindításával, azaz 13 500 aláírás összegyűjtésével már országos lista állítható. Ez pedig többeket arra sarkallt, hogy az állami milliárdok megcsapolásáért pártokat hozzanak létre.

nol.hu nyomán – alfahir.hu