Szerbiában rekedhet a migráns-hullám, ha elég tökös az Orbán-kormány

Az Országgyűlés kedden felhatalmazást adott a kormánynak, hogy rendeletben állapítsa meg azokat a biztonságos migrációs tranzitországokat, ahonnan érkezők nem igényelhetnek politikai menedékjogot.

A képviselők 140 igen szavazattal, 14 nem ellenében és 27 tartózkodás mellett fogadták el a menedékjogi törvény ezt tartalmazó módosítását, fideszes képviselők javaslatára. Igennel a kormánypártiak és a jobbikosok voksoltak, az LMP-sek és a függetlenek nemet nyomtak, a szocialisták pedig tartózkodtak. Az előterjesztők nevében korábban Kósa Lajos azzal indokolta a biztonságos harmadik országok listájának létrehozását, hogy

"aki valóban menekült, annak ott kell megállnia, ahol már nem fenyegetik az életét".

Magyarország nem lehet befogadója a világ összes illegális bevándorlójának - mondta a kormánypárti politikus, aki szerint ezt az "áradatot" le kell fékezni, az érkezők kevesebb, mint egy százalékát jelentő politikai menekülteket pedig be kell engedni. "Mert lehet, hogy valaki Szíriában még veszélyben volt, de ha onnan eljön, áthalad Görögországon, végül megérkezik Szerbiába vagy egy másik balkáni államba, ott már nem fenyegeti veszély az életét. Aki tehát olyan helyről jön, ahol üldözik, az élete veszélyben van, annak menedéket kell nyújtani, de megélhetési bevándorlókat nem tud befogadni Magyarország" - olvasható az elfogadott javaslat indoklásában.

A törvénymódosítás a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kérdés, hogy az Orbán-kormánynak lesz-e bátorsága a biztonságos országok listájára felvenni Szerbiát, vagy ennek a lehetőségnek a lebegtetése megmarad kommunikációs szinten. Mindaddig ugyanis, ameddig ez ügyben változás nem történik – kerítés ide vagy oda –, a migránsoknak jogukban áll menedékjogot kérni Magyarországon, akár a zöld határon, akár a határátkelőhelyen jönnek át.

Forrás
MTI