2014. 03. 18. 14:58

Szerte a Kárpát-medencében ünnepelte március 15-ét a Jobbik

Március 15-e legfontosabb követelése, a teljes nemzeti szabadság és egység, valamint az ebből következő hosszú távú demográfiai, gazdasági és kulturális gyarapodás ma is aktuális. Fájóan és különösen igaz ez igazságtalanul elszakított nemzettestvéreink körében.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elsőként a magyar pártok közül tagjai közé fogadta az elszakított területeken élő magyarságot, így ma már minden magyarlakta régióban jelen van. E csoportok tagjai szerte a Kárpát-medencében megemlékeztek az 1848-as forradalomról és szabadságharcról, valamint azokról a hősökről, akik ma is a rendíthetetlen hazaszeretet példájaként állhatnak minden nemzetben gondolkodó magyar előtt.

Felvidéken a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi csoportjának tagjai több nemzeti szervezettel együtt koszorúztak Komáromban, Dunaszerdahelyen, Somorján, Ekecsen, Jánokon, Csenkén és Ipolyságon.

A nemzeti párt kárpátaljai csoportjának vezetője, egyben a Jobbik kárpátaljai képviselőjelöltje, Kovács Dezső, Adorján Bélával, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés tagjával, országgyűlési képviselőjelölt-társával helyezte el az emlékezés koszorúit az Ugocsa megyei Nagypaládon, valamint Beregszászon. Beszédükben kiemelték, hogy március 15-e eszmeisége a mai nap is időszerű forrongó világunkban, a követelések pedig ma is aktuálisak.

A délvidéki jobbikosok három helyszínen helyeztek el koszorúkat a 48-as forradalomra és szabadságharcra emlékezve, Szabadkán, az olasz származású, a szabadságharc során hősi halált halt tanár-tüzérszázados, Paganini József sírjánál, Adán, Damjanich János honvéd tábornok emlékművénél, valamint Zentán. (A történtekről részletesebb beszámoló itt és itt érhető el).

Közösen ünnepelt a Jobbik Bihar és Szatmár megyei csoportja, valamint az EMI helyi szervezete és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és az Új Magyar Gárda Gáspár András 1848-as honvéd tábornok Bihar községbeli sírjánál. Beszédet mondott Dula Zsolt, a párt Országos Választmányának Szatmár megyei helyettes tagja, aki kitért arra, hogy március 15-e szabadságeszményét máig nem sikerült maradéktalanul megvalósítani, hisz a román politikai elit „megélhetési politikusai érthetetlen, jogellenes módon fenyegetik a Jobbik heli tagjait, Vona Gábort pedig már sokadszorra kitiltással fenyegetik.” (Tegnap hozták nyilvánosságra, hogy végül „csak” Szávay Istvánt, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökét tiltották ki egy éve Romániából).

Székelyudvarhelyen is jelen voltak és koszorúztak a Jobbik helyi csoportjának tagjai, Victor Ponta negédes és a nemlétező román toleranciát hazugul kiemelő üdvözlő üzenetének felolvasása után azonban szomorúan távoztak. A másnapi újságból tudták meg, hogy ezt követően  a Tamási Árom Gimnázium 4. osztályos tanulói „Udvarhely tavasza” című ünnepi előadása következett, melyben mindenki nagy megdöbbenésére a gyerekek románul énekeltek. (Az eseményekről részletesebb beszámoló ide kattintva érhető el).

Marosvásárhelyen, a Petőfi szobornál tartotta megemlékező ünnepségét, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Marosszéki Csoportja, az Új Magyar Gárda Székely Szakasza, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom marosvásárhelyi szervezete. A megemlékezésen a résztvevő szerezetek mindegyike koszorút helyezett el, Kisgyörgy Levente, a Jobbik székelyföldi képviselőjelöltje pedig beszédben emlékezett meg ’48-49 hőseiről, melyben kifejtette, hogy „szabadságunk ma sem teljes, természetes jogainkat sárba tiporják, anyanyelvhasználatunkat korlátozzák és hátrányos megkülönböztetésben van részünk az élet minden területén. E hőn áhított szabadságot szeretnénk elérni a széleskörű és jól működő európai példákat felmutatni tudó területi autonómia jogintézményével. Ennek megvalósulása hiszem, hogy mind a helyi magyarokat, mind pedig a helyi románokat gazdasági, politikai és kulturális fejlődéssel és gyarapodással kecsegtetné, valamint mindennél hatékonyabban szolgálná a békés egymás mellett élést, de a két ország közötti kölcsönös kapcsolatok fejlődését is felgyorsíthatná” - tette hozzá a székelyföldi jobbikos képviselőjelölt. (a marosvásárhelyi megemlékezés teljes terjedelmében megnézhető itt és itt).

Kovács Dávid Attila

alfahir.hu