2014. 12. 19. 22:16

Szijjártó megfeledkezett a kárpátaljai magyarokról

Magyarországnak mint szomszédos országnak stabil, gazdaságilag erős Ukrajnára van szüksége – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kijevben sajtótájékoztatón, amelyet ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel tartott megbeszélésüket követően. Szijjártó sok minden másról is beszélt egyébként, ugyanakkor elfeledkezett a kárpátaljai magyarság helyzetéről, az autonómiáról és a kényszersorozásról.

aA magyar tárcavezető bejelentette, hogy hazánk százezer euróval járul hozzá annak a NATO-alapnak a működéséhez, amelynek az a fő célja, hogy Ukrajna megerősíthesse kibervédelmi képességeit. „Készen állunk arra, hogy húsz sebesült ukrán katonát lássunk el magyar egészségügyi intézményekben” – tette hozzá. Közölte, hogy Magyarország huszonegy fővel vesz részt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai missziójában, amelynek működéséhez további százezer euróval járult hozzá.

Az MTI-nek Szijjártó Péter megerősítette azt is, hogy egyeztetés alatt áll Orbán Viktor miniszterelnök kijevi látogatása, amelyre a tervek szerint legkésőbb tavaszig sor kerülhet. Pavlo Klimkin a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy a visegrádi négyek csoportja a jövőben Ukrajna csatlakozásával öttagúvá bővül. Köszönetet mondott Magyarországnak, hogy kész segíteni szomszédjának az EU-társulási megállapodásban foglaltak végrehajtásában, akárcsak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket az energiadiverzifikáció, az Európából Ukrajnába irányuló gázszállítások terén tett, s ugyancsak köszöntét fejezte ki azért a magyar humanitárius segítségért, amelyet a héten vettek át Ukrajnában.

A kormány lapja, a Magyar Nemzet természetesen nem szól a kárpátaljai magyarság szembeköpéséről. Ha kíváncsi arra, hogy milyen ügyesen fedi el a lakájmédia Szijjártó működését, hogyan képes sikeres tárgyalásról beszélni ebben az esetben, kattintson IDE.

MTI nyomán - alfahir.hu