Szisztematikusan cenzúráz és töröl a Facebook

Legutóbb a Szent Korona Rádió Facebook oldalát törölték, de így jártak korábban a tolvajkergetők és a mai kor kurucai és a betyárjai is.

Néhány nappal ezelőtt a Facebook törölte a 2006-ban alapított és kb. 2008 óta közösségi oldallal rendelkező Szent Korona Rádió Facebook oldalát. Az oldal népszerűsége felívelőben volt, mert bár "csak" 32 ezer főhöz értek el, ezzel a nemzeti hírportálok körében a második helyen voltak, és mindezt a szerkesztők elmondása szerint hirdetések nélkül érték el. Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert így a kedvelők javarészt úgy találtak rá, hogy közvetlenül keresték, és ezt jól mutatta az is, hogy rendkívül aktívak voltak, rengeteg hozzászólás és kedvelés érkezett a bejegyzésekhez. Volt olyan hét, amikor 1,4 millió embert értek el, nem véletlen, hogy volt, akiknek szúrta a szemét...

Márpedig a Facebook, ha úgy dönt, hogy szerinte valamilyen tartalom sérti mások érzékenységét, akkor nem kéri ki az adminisztrátorok véleményét, nem kérdezi meg őket, hogy ugyan, indokolják már meg, miért ne, hanem először csak tilt, majd legközelebb már töröl is. Az SZKR hiába csinált már aznap egy új oldalt, másnapra az is törlésre került. Ezután az adminisztrátorok egy zárt csoportot hoztak létre, amibe csak engedéllyel lehetett belépni, de egy nap sem telt el és azt is törölték Zuckerbergék. Úgy tűnik, a hazafias tábor első és egyetlen internetes rádiója (amely egyszer még az év webrádiója címet is elnyerte egy országos versenyen) nem létezhet tovább a legnagyobb közösségi oldalon. Aki szeretné követni a híreiket, az a hírlevelükre tud már csak feliratkozni, miután a Twitter hazánkban nem igazán honosodott meg, a Google Plus pedig nem vált a Facebook versenytársává.

Annyira persze nem lepődünk meg

A teljes illegalitásba kényszerült kuruc.info sem sokáig élvezhette a liberális világban állítólag igazán becsben tartott szabad véleménynyilvánítás és sajtószabadság áldásos hatásait, a Facebook semmilyen formában nem engedi már, hogy közösségi oldalt működtessen a hírportál. Úgy tűnik, hogy ugyan betiltani egyszer sem sikerült, azért a világot teljesen behálózó közösségi tértől megpróbálják hermetikusan elszigetelni a kurucokat (talán pont az Izraelben több millió dollárból működő internet-hadsereg).

Nemcsak korunk kurucai, de betyárjai sem lehetnek jelen a Facebookon. A kicsit több, mint egy éves regisztrációval és közel negyvenezer kedvelővel rendelkező Betyársereg oldalát is törölték a "Közösségi Alapelvekre" való hivatkozással. A betyárokat azonban sem a rettegett tanyavilágokban, sem a cigánybűnözéstől sújtott falvakban nem kell félteni, így ezúttal sem keseredtek el, mint írják, törölhetik őket akárhányszor, tovább folytatják a küzdelmüket.

A biciklitolvajokra szakosodott Tolvajkergetők vesztettek talán a legtöbbet. Ők a teljesen egyedi módszerüknek köszönhetően (nyomkövetővel ellátott csalikerékpárok ellopását követték kameráikkal, majd a rendőrség segítségével elkapták a tolvajokat, akik több esetben börtönben is végezték) hatalmas népszerűségre tettek szert. A videósorozatukat és az akcióikat leíró bejegyzéseiket közel 200.000-en követték a Facebookon, amíg egy feljelentés nyomán nem törölték az oldalt (a 444 olvasója számolt be "sikeréről" az odalnak még júniusban, hogy "önjelölt igazságszolgáltatás alkalmazása miatt" tett feljelentést, ami végül eredményesen zárult). Ezután a csapat hiába regisztrált be olyan néven oldalt, hogy "A Tolvajkergetők virágokat mutatnak be és az időjárásról is szó esik", és írtak például olyanokról, hogy mennyi szeretetet és petúniát szeretnének átadni egy fiatal bidám-bidámnak, aki kipróbálta valaki más biciklijét, azt is törölték, ahogy azóta az összes próbálkozásukat is.

Panaszkodni lehet, de nem ér semmit

A Facebook bármikor megteheti, hogy töröl valamilyen oldalt, hiszen az indoklások többnyire eléggé rugalmasan érthetőek, így a döntések hátterében általában nem sok kézzelfoghatót lehet találni. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ha felvetjük azt, hogy egy oldalt adott esetben ténylegesen okkal törölnek (mondjuk pornográf vagy gyilkosságra buzdító tartalom miatt), akkor ha valaki regisztrál egy hasonlót, akkor vajon miért lép életbe a gondolatrendőrség, amelyik azt is tudni véli, amit az új oldal adminisztrátorai még ki sem gondoltak?

Természetesen van lehetőség panasszal élni, de szinte soha nem történik jogorvoslás. Így senki nem tudhatja, hogy mikor következik az ő oldala. Igaz, azt mondják, hogy politikai pártok és személyes oldalak nagyobb biztonságban vannak, azokat nehezebb magyarázat nélkül törölni, és azoknál nagyobb is lenne a kockázata annak, hogy a felhasználók politikai üzenetként tekintenének rá.

A mi közösségi oldalunk egyelőre még aktív, közel 35.000 kedvelőjével kiemelkedőnek számít a hazai hírportálok között. Ha eddig még nem látogatta, tekintse meg, és ha tetszik önnek, amit csinálunk, ne habozzon! Ki tudja, meddig van ideje...

Frissítés: A Romantikus Erőszak oldala is áldozatul esett

A cikkünk megjelenése után kaptuk a hírt Sziva Balázstól, a Romantikus Erőszak frontemberétől, hogy a zenekar négy éve létező, már több mint 40 ezer tagot számláló hivatalos Facebook oldalát is letörölték a mai napon. Az indok egy közel két hónapja megosztott cikk volt, amely pusztán az együttes "Szabadság, szerelem" című lemezéről szólt (amin Petőfi-verseket zenésítettek meg).

"Maga az eljárás a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországát idézi. Akkoriban volt szokás zenekarokat ok nélkül feljelenteni és ellehetetleníteni" - kommentálta Sziva Balázs, aki hozzátette, hogy természetesen indítottak új oldalt az idén egy Petőfi Csarnokban tartott koncerttel ünneplő 20 éves zenekar számára, amelynek albumai rendre a Mahasz eladási lista élbolyában szerepelnek.

alfahir.hu