2015. 11. 11. 19:40
MTI

Szlovénia 80 kilométernyi kerítést tervez

Szlovénia összesen 80 kilométernyi kerítést tervez kiépíteni horvát határán - mondta Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerdán Bécsben, ahol tájékoztatta osztrák kollégáját kormányának a migránsválsággal kapcsolatos lépéseiről, és osztrák, illetve német segítséget kért a menekülthullám ellenőrzéséhez.
 
Szlovénia szerdán látott hozzá, hogy kerítést emeljen Horvátország felőli határának egyes szakaszain, miután október közepe óta átlagosan napi nyolcezer migráns érkezik az országba, és a következő napokban a bevándorlók újabb nagy hullámára számítanak.
 
Sebastian Kurz, az osztrák diplomácia vezetője a találkozón teljességgel érthetőnek, egyúttal fontosnak nevezte Szlovénia lépéseit.
 
Tárgyalásaik után Erjavec hangsúlyozta, hogy "műszaki akadályokról van szó, és nem határzárról". Szavai szerint a határ egyes szakaszain létesítendő kerítéstől azt várják, hogy szabályozottabb legyen a menekültek beáramlása, és ez maguknak a bevándorlóknak a védelmét is szolgálja.
 
Arról van szó, hogy a schengeni övezet külső határán regisztrálni lehessen az embereket és ellenőrizni, hogy igényt tarthatnak-e a menedékjogra - magyarázta Erjavec, elismerve ugyanakkor, hogy mindezt aligha lehet hézagmentesen megvalósítani.
 
"Megpróbáljuk megteremteni a legjobb feltételeket az ellenőrzéshez, a schengeni (megállapodás adta) jogi keretek azonban nem adnak kész válaszokat egy ilyen léptékű kérdésre" - mondta. Osztrák vendéglátója, Sebastian Kurz úgy fogalmazott, a cél az, hogy "akiknek esélyük sincsen arra, hogy menedékjogot kapjanak, azok még Közép-Európáig se juthassanak el". Az érkező menekülteknek csupán mintegy 20 százaléka szíriai - fűzte hozzá. "A nagy kihívást nem a háborús menekültek jelentik, hanem azoknak a nagy száma, akik most esélyt látnak arra, hogy Európába jöjjenek" - fogalmazott.
 
Erjavec az osztrák kancellár kabinetfőnökével, Josef Ostermayerrel is találkozott. Ostermayer közlése szerint szlovén kollégája úgy vélte, hogy a menekülthullámot nem lehet megállítani, ami nyilvánvalóvá vált, amikor Magyarország lezárta (horvát) határát, és a migránsok új útvonalakat találtak. Ugyanakkor azt nem tudta megjósolni, hogy a szlovén-horvát határon létesítendő kerítésszakaszok hogyan befolyásolják majd a migránsok beáramlását.
 
A szlovén fél a találkozón javaslatot tett arra, hogy Ausztria és esetleg Németország is nyújtson segítséget a szlovén-horvát határ őrzéséhez. Ostermayer azt mondta, Ausztria meg fogja vizsgálni a javaslatot és megvitatja azt Németországgal is. Jelenleg mindössze 14 osztrák rendőr segít a szlovén rendőrségnek a migrációs hullám kezelésében.