2015. 11. 06. 20:14
MTI nyomán

Szűkítenék a szír bevándorlók jogait

Szűkítené a szíriai menekültek jogait a német belügyminiszter: Thomas de Maiziere pénteki felvetése szerint a polgárháború sújtotta arab országból származó menekülteknek a jövőben csak egy évre kellene tartózkodási engedélyt adni, és meg kellene vonni a családegyesítés lehetőségét.

A konzervatív CDU politikusa a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy hasonló helyzetben más országok is csak korlátozott időre nyújtanak védelmet. "Mi is ezt tesszük majd a jövőben a szírekkel, amennyiben azt mondjuk nekik, hogy kaptok védelmet, de csak úgynevezett oltalmazotti jogállást, amely időben korlátozott, és nem teszi lehetővé a családegyesítést."
   
A miniszter az albán fővárosban, Tiranában tett látogatása során nyilatkozott a rádiónak. Nyilatkozata este került adásba. A ZDF közszolgálati televízió szerint a felvetés meglepetést okozott a kancellári hivatalban, az ügyet azonban egyelőre nem lehet tisztázni, mert a tárcavezető úton van Tiranából Berlin felé.
   
A felvetés várhatóan újabb koalíciós vitához vezet, mert a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) eddig is fenntartásokkal viszonyultak a családegyesítés korlátozásának gondolatához.

Reméljük, hogy a széplelkű, felvilágosult, modern, toleráns értelmiség és sajtó azonnal elítéli a vállalhatatlan, kirekesztő, gonosz kijelentéseket.