Szünetel Fallúdzsa ostroma

Irak szünetelteti az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellenőrzése alatt álló, nyugat-iraki Fallúdzsa ostromát a polgári lakosság biztonsága körüli aggodalmak miatt - jelentette be szerdán Haider al-Abádi iraki kormányfő.

Az iraki kormányerők és a síita milíciák két nappal ezelőtt kezdték meg a város "végső ostromát", amely a várakozások szerint az Iszlám Állammal vívott egyik legnagyobb csata lehet.

A Fallúdzsa déli részére behatoló iraki kormányerők az iszlamisták ádáz ellenállásába ütköztek. Az összecsapások során a szélsőségesek az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jelentései szerint több száz családot élő pajzsként használtak, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) pedig arra figyelmeztetett, hogy a városban rekedt mintegy 50 ezer civil közül 20 ezer gyermek.

Ezen felül az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) közölte, egyre rosszabbodik a humanitárius helyzet a városban, ahol kimerülőben vannak az élelmiszerkészletek. A városból elmenekült lakosok korábbi beszámolói szerint a településen éhezés miatt többen meghaltak.

Al-Abádi a fallúdzsai frontvonal közelében felállított műveleti szobában úgy nyilatkozott: "rövid időn belül be lehetett volna fejezni a csatát, ha a civilek védelmét nem tartanánk elsődleges fontosságúnak". Az állami televízióban közvetített beszédében azt mondta, egységeik Fallúdzsa külterületén állomásoznak, és "a győzelem elérhető távolságban van".

A Reuters brit hírügynökségnek a térségben dolgozó forgatócsoportja arról számolt be, hogy az iraki katonák az elmúlt 48 órában nem mozdultak el a város déli részén, Najmíja külvárosban felvett hadállásaikról.

Az iraki miniszterelnök tíz nappal ezelőtt jelentette be, hogy hadműveletet indítanak a 2014 nyarán az Iszlám Állam kezére került Fallúdzsa visszafoglalására. Az offenzíva egy nappal később kezdődött meg.

Al-Abádi döntése eltér az amerikai szövetségesek terveitől, akik Steve Warren ezredes, az ostromot légicsapásokkal támogató terrorellenes koalíció szóvivőjének közlése szerint inkább az Iszlám Állam első számú iraki fellegvárának számító Moszulra összpontosítanának a második legjelentősebb Fallúdzsa helyett.

Abban, hogy az iraki kormányfő az ostrom megindítása mellett döntött, szerepet játszhat a közel-keleti országban kialakult belpolitikai válság. Al-Abádi, aki a szétesőben lévő kabinet egyben tartására törekszik, arra szólította fel a viszálykodó politikusokat, hogy a fallúdzsai hadművelet idejére függesszék fel ellentéteiket.
 

Forrás
MTI