2015. 03. 29. 10:44
mti

Támadásba lendült Szaúd-Arábia

A szaúdi vezetésű légi offenzíva kiszorította a Jemen nagy részét ellenőrző síita húszi lázadókat az általuk elfoglalt repülőterekről, és elpusztította az ország még megmaradt harci gépeit - közölte vasárnap a sivatagi diktatúra egy magas rangú katonatisztje.

Ahmed bin Haszan Aszíri dandártábornok elmondása szerint, akinek szavait az SPA szaúdi állami hírügynökség idézte, a vasárnap már negyedik napja tartó légicsapások célpontjai továbbra is a Scud rakéták, amelyeknek a legtöbb indítóállását "megsemmisítették". Előző nap azonban Aszíri arra figyelmeztetett, hogy még lehetnek rakéták a "lázadók" birtokában, így beszámolóját egyelőre nem lehetett más forrásból megerősíteni.
   
A húszik tavaly szeptemberben kezdték meg offenzívájukat a főváros, Szanaa elfoglalásával, majd házi őrizetbe helyezték Abed Rabbo Manszúr Hádi elnököt. Később átvették a kormány irányítását, és végül pár napja az ország elhagyására kényszerítették az államfőt. A szaúdi vezetéssel alakult, mintegy tíz arab országból álló koalíció csütörtökön bombázni kezdte Jemenben a húszik és szövetségeseik állásait, amely utóbbiak között a Hádi előtti elnökhöz, Ali Abdalláh Szálehhez hű erők is vannak.
   
A külföldre menekített Hádi szombaton Kairóban, az Arab Liga csúcsértekezletén közvetlenül Iránt vádolta a húszi lázadók támogatásával, miközben a csúcs részvevői egy közös arab katonai erő létrehozását fontolgatták, előrevetítve egy újabb regionális konfliktus lehetőségét a szunnita arab országok és a síita Irán között. Teherán és a húszik tagadják, hogy Irán fegyverzi fel a lázadókat, bár azt nem, hogy az iszlám köztársaság "humanitárius és egyéb" segítséget nyújt.
   
Pakisztán közölte vasárnap: azt tervezi, hogy repülőgépet küld mintegy 500 állampolgárának kimentésére a jemeni Hodeidából. Körülbelül háromezer pakisztáni él jelenleg Jemenben.