2015. 03. 18. 20:58
MTI

Terror a múzeumban: gyászolnak a lengyelek és az olaszok is

Megerősítette a lengyel külügyi tárca szóvivője szerda este, hogy a tuniszi merénylet halálos áldozatai között lengyelek is vannak, és számuk nagyobb az eredetileg közölt négynél. Meg nem erősített források szerint hét lengyel turista halt meg a támadásban. Eközben az olasz külügyminisztérium szerda esti bejelentése szerint három olasz turista is életét veszítette és legalább hat olasz sebesültet szállítottak kórházba.

Marcin Wojciechowski, a lengyel szóvivő a sajtónak elmondta: a halálos áldozatok számát csak azonosításuk és a hozzátartozók értesítése után közlik. Mint mondta, régen történt olyan terrortámadás, amelynek ennyi lengyel áldozata lett volna.
 
Wojciechowski elmondta, hogy 11 lengyel sebesültről tudnak. A sérültek mind tuniszi kórházakban vannak, hármat közülük megműtöttek, a többiek könnyebb lőtt sebeket, illetve ortopédiai sérüléseket szenvedtek.
 
Radoslaw Sikorski házelnök, volt külügyminiszter a szóvivői sajtóértekezlet után úgy nyilatkozott - meg nem nevezett külügyi forrásra hivatkozva -, hogy valószínűleg hét a lengyel halálos áldozatok száma.
 
A külügyi szóvivő előtt Bronislaw Komorowski lengyel elnök tartott a tuniszi merénylettel kapcsolatos sajtóértekezletet. Kijelentette, hogy nem a lengyel turisták voltak a terrortámadás elsődleges célpontjai, hanem a tunéziai parlament, amely szerdán az antiterrorista törvényről tárgyalt. Úgy értékelte, hogy a lengyelek "egy brutális és hihetetlenül gyáva terrorista merényletnek" estek áldozatul.
 
Komorowski - aki a sajtóértekezlet előtt Bedzsi Káid esz-Szebszivel, Tunézia elnökével beszélt telefonon - közölte, hogy a lengyel állami intézmények épületein az áldozatok tiszteletére félárbócra eresztették a zászlókat.

Kegyetlen és embertelen támadás

Az olasz áldozatok személyazonosságát sem hozták még nyilvánosságra. Az olasz turisták a Costa Fascinosa olasz tengerjáró hajóval érkeztek Tuniszba. Nagy létszámú csoportban mentek el meglátogatni a Bardo múzeumot, ahol a terrortámadás történt. 
 
Az olasz turisták között volt az észak-olasz Torinó város önkormányzatának harminc közalkalmazottja is. A merényletet elkerülő olaszok az olasz sajtónak elmondták, hogy a támadás hírére azonnal visszasiettek a tengerjáróra, amelyet azóta biztonsági okokból nem hagyhatnak el.
 
Sergio Mattarella olasz államfő közleményben hangoztatta, hogy Olaszország nem hagyja magát megfélemlíteni a barbár támadástól.  
 
Pietro Parolin szentszéki államtitkár "kegyetlen és embertelen" támadásról beszélt a Vatikáni Rádióban, hangoztatva, hogy Isten nevében nem szabad gyilkolni.
 
A terroristák először buszukból kiszálló turistákra nyitottak tüzet a Bardo múzeumnál, majd az épületben is vadásztak rájuk. A terepszínű ruhába öltözött támadók géppisztolyokkal voltak felfegyverkezve. A látogatók többségét sikerült kimenekíteni az épületből. 
 
A múzeum szomszédos a tunéziai parlamenttel, amelyet a támadás után azonnal kiürítettek. A rendőrök a múzeumot megrohamozva vetettek véget a terrorcselekménynek.