2015. 03. 18. 15:43
MTI

Terror a múzeumban: sok a halott, de a túszokat kiszabadították

Terroristák megöltek nyolc embert, köztük hét külföldit szerdán Tunézia fővárosában egy múzeumban - közölte a tuniszi belügyminisztérium.

A terroristák a Bardo múzeumot támadták meg, amikor abban több száz turista volt. A két vagy több, terepszínű ruhába öltözött támadó géppisztollyal van felfegyverkezve.
 
A látogatók többségét sikerült kimenekíteni az épületből, de egyes információk szerint még maradtak látogatók odabent. Nem tudni, hogy túszul ejtették-e őket. A terrorelhárítók behatoltak a múzeumba. A környéket lezárták - mondta egy szóvivő a helyi Mozaik rádiónak. Az áldozatok nemzetiségét még nem közölték, és a támadóké sem ismeretes. Az olasz külügyminisztérium értesülése szerint két olasz állampolgár megsebesült.
 
A múzeummal szomszédos parlamentet kiürítették. A tudósítások szerint a környéken nagy számú rendőrt látni. Az ország kormányfője, belügyminisztere és védelmi minisztere válságtanácskozásra ült össze.
 
A Bardo múzeum Tunisz egyik fő látványossága, az ország történetét mutatja be, és ott van a világ egyik legnagyobb római mozaikgyűjteménye.
 
Tunézia a 2011-es januári forradalom óta iszlamista terroristákkal küzd, akik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet szövetségesei. Szíriában és Irakban sok tunéziai harcol az Iszlám Állam oldalán.

Négy lengyel is az áldozatok között lehet

Meg nem erősített hírek szerint négy lengyel is van a tunéziai merénylet halálos áldozatai között - közölte szerdán Marcin Wojciechowski lengyel külügyi szóvivő.
 
Sajtóértekezletén Wojciechowski többször aláhúzta, a négy lengyel halálos áldozatról csak meg nem erősített értesülés alapján nyilatkozik.
 
Elmondása szerint a merénylet idején a múzeumban volt egy 36 fős lengyel turistacsoport. Három lengyel megsérült, állapotukat Wojciechowski "jónak" minősítette, kórházban ápolják őket.
 
Mintegy húsz lengyel turista már biztonságban van, a többiek sorsa egyelőre ismeretlen.

Vége a drámának

Tuniszban kiszabadították az összes túszt, akiket a Bardo múzeumban tartottak fogva terroristák - közölte szerdán a belügyminisztérium.
 
A közlemény szerint két fegyveres támadó és egy rendőr életét vesztette a túszszabadítási akcióban. A spanyol hírügynökségnek szemtanúk viszont azt mondták, hogy négy terroristát lőttek le a rendőrök.
 
 
 

16:16
Nincsenek magyar áldozatok
Sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), sem a tuniszi magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar érintettje is lenne a szerdai tunéziai túszejtésnek.
 
Az MTI írásban fordult a KKM-hez, miután terroristák megöltek 19 ember, köztük 17 turistát szerdán Tunézia fővárosában, egy múzeumban. A tárca rövid válaszában az állt, hogy magyar érintettről jelenleg nincs tudomásuk.
 
Az MTI megkereste a tuniszi magyar nagykövetséget is. Pántos György nagykövet arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok sem tudnak magyar áldozatról vagy sérültről. Magyar turistacsoport nem volt a múzeumban, amikor megtámadták azt - tette hozzá.
 
A terroristák a Bardo múzeumot támadták meg, amikor abban több száz turista volt. A két vagy több, terepszínű ruhába öltözött támadó géppisztollyal van felfegyverkezve.
 
Később a helyi biztonsági erőknek sikerült kiszabadítani az összes túszt; két fegyveres támadó és egy rendőr életét vesztette a túszszabadítási akcióban. 

16:03
Miniszterelnök: 19 halottja van a támadásnak

Habid Essid, tunéziai miniszterelnök szerint 19 halálos áldozatot követelt a terrorakció. 

Az áldozatok között olasz, német és spanyol turisták vannak, rajtuk kívül 22 külföldi sérült még meg.