Tiltott szavak listája az EMMI-nél

Orwell valahogy így képzelhette az 1984-ben a Szeretet Minisztérium belső levelezését. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozói számára körlevélben tiltották meg bizonyos szavak használatát.

A vs.hu információi szerint a dokumentumban hosszasan sorolják azokat a kifejezéseket, amelyeket tilos hivatalos levélben leírni. Az igazán döbbenetes az, hogy a minisztérium dolgozói nemcsak a "kedvezményezettekkel" (vagyis a pályázatok nyerteseivel) való kapcsolattartás, de még a belső kommunikáció, vagyis az egymással történő levelezés során sem használhatják a kerülendőnek minősített szavakat.

A Gondolatrendőrség Sajtó- és kommunikációs, közkapcsolati és protokoll főosztály iránymutatása szerint tabunak számít a "szegény", a "szegénység", a "mélyszegénység", a "gyermekszegénység", de még az "esélyegyenlőség", az "ápoló" és a "gondozó" kifejezések is. Ezek helyett más szavakat ajánlanak, mint például "rászoruló", "rászorultság".

Fura módon tiltott szó lett a "stadion" is (helyette a "fedett sportlétesítmény" használandó), holott az elmúlt években a kormányzati kommunikáció kiemelt figyelmet fordított a stadionépítésekre, amelyekkel a sportot támogató és maradandó dolgokat alkotó kormány képét igyekeztek sugallni.

A körlevélben nyugdíjba küldenek néhány olyan kifejezést is, amit manapság már valóban jókora tapintatlanság használni. Ilyen például a "terhes" (helyette a "várandóst" ajánlják, a "fogyatékos" ( ezt "a fogyatékkal élő" váltja), vagy a "rokkant" (ehelyett a "mozgáskorlátozottat" használják majd).

A minisztérium szerint a körlevéllel semmi baj nincs, az csak "segíti az egységes szóhasználatot egy-egy témában, a közérthetőbb megszólalást, s egyúttal a kormányzati politika irányát is mutatja." Nos, ez utóbbiban sajnos valóban nincs okunk kételkedni...