Tiszavasváriban is omladozik a Fidesz

A Fidesz-KDNP tiszavasvári önkormányzati képviselőcsoportja egyhangú döntéssel kizárta soraiból egyik helyi képviselőjét, Munkácsi Mihályt, akit a frakció tudta nélkül alpolgármesterré választottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban - erről a helyhatósági frakció és a politikai szervezetek közleményben tájékoztatták pénteken az MTI-t.

A Fidesznek az nem tetszett, hogy képviselőjük "önálló akcióba kezdett", sőt "politikai tárgyalásokat folytatott" a várost vezető jobbikosokkal, és erről elvileg későn tájékoztatta kormánypárti társait. A Fidesz azzal vádolja volt képviselőjét, hogy miután alpolgármester lett, direkt a Jobbikot kezdte segíteni szavazataival, így pedig minősített többséget kapott a nemzeti párt a képviselő-testületben.

Az októberi választáson ismét a jobbikos Fülöp Erik lett Tiszavasvári polgármestere. A testületbe rajta kívül öt jobbikos képviselő került be, valamint négy Fidesz-KDNP-s, illetve egy független. Egy választókörzetben szavazategyenlőség alakult ki, ott január 25-én tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást.

Emlékezetes, hétfőn a kétharmados jobbikos győzelmet hozó Ózdon esett szét a Fidesz-frakció, amikor is három képviselő állt fel a székből, és lett független. Közülük ketten egyébként sem voltak Fidesz-tagok, de a Fidesz támogatásával indultak, míg egy harmadik képviselő asszony meg kívánja tartani Fidesz-tagságát, de nem kíván többé a leszerepelt ózdi frakció tagja lenni. A kilépéseknek azért van különösen nagy súlya, mert ugyan a megismételt polgármester-választáson Janiczak Dávid jobbikos polgármester kétharmados győzelmet aratott, a képviselőtestületben nem volt Jobbik-többség, a fideszesek pedig még a Szervezeti és Működési Szabályzat elfogadását is megakadályozták, nem hogy a rendes munkavégzésben együttműködtek volna.

Tiszavasvári egyébként nemrég nyert csaknem 450 millió forint európai uniós és nemzeti forrást a belváros megújítására. Így a jövő év első felében megvalósuló fejlesztés során középületeket korszerűsítenek és bővítenek, utakat, járdákat, parkolókat tesznek rendbe, közösségi színteret és sportlétesítményeket alakítanak ki, valamint térfigyelő kamerarendszert is telepítenek a jobbikos város centrumába.

Frissítés: Tiszavasvári polgármestere a Facebookon kommentálta

"SZÉGYEN ÉS GYALÁZAT!

Az MTI közleménye alapján ma délután kizárták a FIDESZ-KDNP frakcióból Munkácsi Mihály alpolgármestert, amiért Tiszavasvári fejlődése érdekében elfogadta felkérésemet az alpolgármesteri tisztségre. Sajnos, hiába hangsúlyozta Misi kormánypárti képviselőként, hogy a város érdekében kompromisszumot kell kötni a JOBBIK és a FIDESZ frakciójának, és kérte frakciótársait, hogy támogassák a testületben a munkáját és szavazzanak neki bizalmat, hiszen talán így tudja leghatékonyabban érvényesíteni saját és a kormánypárt elképzeléseit. Hiába hangsúlyoztam polgármesterként, hogy a település működése érdekében konszenzust kell teremtenünk, alpolgármestereket kell választanunk, úgy tűnik, a helyi FIDESZ frakció képviselőinek továbbra is a megosztottság fenntartása és a gyűlölet-hadjárat folytatása a célja!

Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Felteszem a kérdést, szerintetek nem átlátszó, alantas, egyéni érdekek vezették a szóban forgó képviselőket, amikor saját frakciótársukat, Munkácsi Mihályt sem támogatták, hogy tiszta szívvel-lélekkel, óriási felelősséggel vállalva az alpolgármesteri megbízatást, tehessen mindannyiunkért, Tiszavasváriért? Bizton tudom, hogy ezek a kicsinyes döntések csak erősítik Munkácsi Mihály alpolgármestert, hogy még elszántabban, fáradhatatlanul küzdjön értünk! Kitartást, és sok sikert Misi! Veled vagyunk!"

alfahir.hu