Több száz bevándorló tört ki a debreceni menekülttáborból

Helyszínen tartózkodó tudósítónk szerint délután 100-300 afgán menekült tört ki a Debrecenben működő Sámsoni úti menekülttáborból. A beszámolók szerint a botokkal, kövekkel, téglákkal és betondarabokkal felfegyverkezett férfiak kirontottak a 471-es főútra is, ahol megtámadták a közlekedő autókat.

Az afgánok kukákat gyújtottak föl, illetve több autóban is kárt tettek. A menekülttáborhoz 100-150 készenléti rendőr érkezett, akik visszaszorították az afgánokat.
 
Lapunk telefonon érte utol a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét, aki az Alfahírnek megerősítette: 14.30-kor tört ki a balhé a táborban, úgy tudni, hogy először két afgán veszett össze.
 
Azonban a konfliktus elfajult, ebbe mások is bekapcsolódtak. A menekültek egy csoportja kitört a táborból és a 471-es úton is garázdálkodni kezdett. 
 
A szóvivő hangsúlyozta, most már a főútról is mindenkit visszatereltek a táborba, ugyanakkor cáfolta azokat a sajtó értesüléseket, hogy bárki is meghalt volna, még személyi sérülés sem történt.
 
A rendőrség nagy erőkkel biztosítja a helyszínt. Egy török állampolgárságú személyt állítottak elő.
 
fotó: Kőszeghy Ábel
fotó: Kőszeghy Ábel
8

Közleményben követelik a táborok zárttá tételét, amit a Jobbik már régóta szorgalmaz.

Tudósítónk szerint "Allah akbar!" felkiáltás hallatszik a táborból. 

A röszkei balhéról ITT olvashat.

 

 

 

A haon.hu úgy tudja, kések, és botok is voltak a táborból kitörő menekülteknél. Kukákat gyújtottak fel, amelyekkel aztán elbarikádozták a városba vezető utat. Kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket. A megyei katasztrófavédelem arról tájékoztatta a portált, hogy a helyszínen három szelektív hulladékgyűjtő edény lángolt, amelyeket a tűzoltók oltottak el.

Béli Balázs fotói:

A rendőrség közleménye:
 
"A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. június 29-én 14 óra 20 perc körüli időben két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés keletkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott. A konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.
 
A történtek során személyi sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet".
 

Mintegy 10-12 busznyi rendőrön és néhány, a balhéról lecsúszott, csalódott újságírón kívűl most már senki sincs a menekülttábor előtt. A zsaruk egyébként az egész környéken cirkálnak,  a Sámsoni úton több golyóálló mellényt viselő készenlétis csoportot is láttunk. A tábor előtt rendőrsorfal áll, kijönni nem lehet. A migránsok közül csak néhány zavarodottan pislogó sráccal találkoztunk, akik minden bizonnyal azt sem tudták, mi történt ma délután. Egyikük annyira berezelt a yardok látványától, hogy be sem mert menni, tanácstalanul kószált a bejárat környékén.

Egy helyi férfi elmondta: tavay is volt balhé, akkor "a négerek és az arabok" vesztek össze (afrikai és pakisztáni fiatalok mentek egymásnak, mert az előbbiek kosarazni, az utóbbiak krikettezni akartak). Szerinte a környékbeliek eléggé megosztottak a táborlakók megítélésében. Van, aki fél tőlük, van, aki inkább sajnálja őket, mondván "ezek is emberek". Az a baj - mondja beszélgetőpartnerem - hogy "ezeknek a fele se menekült, egy részük meg köztörvényes bűnöző, aki azért menekült el otthonról, mert otthon lecsuknák". Azt mondja, egyszer tanúja volt annak, amikor egyikük egy kötegnyi euróval fizetett egy étkezdében. "Egy menekültnek honnan lenne ennyi pénze?" - teszi fel a kérdést.

A helyszínen és környékén továbbra is fenntartják a kiemelt rendőri jelenlétet - írja az Origo. A táborban három szelektív hulladékgyűjtőt gyújtottak fel a menekültek, a tűzoltók eloltották a lángokat. Egyelőre a katasztrófavédelem részéről nem volt szükség újabb beavatkozásra – mondta a portálnak Madai Petra megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

A történtek során egy fő rendőr megsérült, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét egy kővel megdobták - írja a police.hu. A rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más személyi sérülésről a rendőrségnek jelenleg nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van.

A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást - számolt be az eseményekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.

Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László, Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra - látta az MTI tudósítója.

A helyzet pillanatnyilag nyugodt, a rendőrök még mindig nagy erőkkel vannak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodik.

Két friss cikkünket ajánljuk figyelmükbe:

Az első az okokra világít rá.

A másik megoldásokat kínál.