2017. 01. 01. 12:24
MTI nyomán

Több száz embert vettek őrizetbe Kölnben

A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett zajló szilveszteri rendezvényekhez kapcsolódóan több száz embert vettek őrizetbe Kölnben. A rendőrség közlése szerint az őrizetbe vettek többsége észak-afrikai származású volt, és történt több, nők ellen elkövetett szexuális támadás is.

Kölnben 1800 rendőr, 350 közterület-felügyelő és egy magán biztonsági szolgálat 250 munkatársa ügyelt a rendre, hogy elkerüljék az egy évvel ezelőtti eseményeket. Tavaly szilveszterkor szemtanuk szerint észak-afrikai, illetve "arab kinézetű emberek" nők ellen több száz szexuális támadást követtek el, és sokat közülük kiraboltak az észak-rajna-vesztfáliai városban. A gyanúsítottak többsége Németországban tartózkodó bevándorló volt. 

A hatóságok ezúttal rendkívüli ellenőrzésekkel igyekeztek elejét venni az egy évvel ezelőtti események megismétlődésének. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a kölni főpályaudvarnál több száz, gyanúsnak vélt férfit őrizetbe vettek, többségükben észak-afrikaiakat. Hivatalos közlés szerint ellenőrizték - illetve ellenőrzik - személyazonosságukat, továbbá tartózkodási papírjaikat. Egy másik kölni pályaudvarnál hasonló célból mintegy 300 embert szállítottak le a vonatról.
    
Vasárnap reggel a rendőrség két szexuális bűncselekményről számolt be, mindkét esetben nőket zaklattak. Egy gyanúsítottat őrizetbe vettek, több embert köröznek. Húsz szexuális zaklatásról történt hatósági bejelentés más észak-rajna-vesztfáliai városokból is.

Két molesztálás már biztosan volt Kölnben

A szigorú biztonsági intézkedések ellenére is voltak szexuális bűncselekmények Kölnben, ezen a szilveszteren is - hangzott el az M1 vasárnap reggeli Híradójában. Az M1 kölni tudósítójának beszámolója szerint a város több pontján is intézkedniük kellett a rendőröknek, mert bevándorlók rendbontásokra készültek. A kölni rendőrség szóvivője hajnalban jelentette, hogy migránsok zaklatták az ünneplőket.

Jürgen Mathias, a kölni rendőrség vezetője vasárnap reggeli nyilatkozatában a rendkívüli biztonsági intézkedéseket szükségesnek és helyénvalónak nevezte. Utalt arra, hogy a szilveszter éjszakai "hatósági mérleg" későbbre várható. 
    
A Berlin központját átszelő Június 17. sugárútnak a Brandenburgi kapu és a Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop közötti két kilométeres szakaszán 22. alkalommal rendeztek évbúcsúztatót. Több százezren vettek részt a rendezvényen, incidens nem történt.
    
A német fővárásban a karácsony előtt elkövetett iszlamista terrormerénylet miatt minden eddiginél szigorúbb óvintézkedéseket vezettek be.