"Szégyelljétek magatokat, és húzzatok a francba!"

Megkezdődött a kormánykárosultak nagygyűlése, ahol beszédet mond: Hossó Andrea az Anyaföldvédelmi Kerekasztal vezetője, Léhmann György ügyvéd, aki először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelét képviselve, Tatár József, az Otthonvédelmi Tanács szóvivője és Stummer János, a Magyar Tavasz Mozgalom vezetője.

A Vértanuk teréről a résztvevők átvonulnak a Deák térre, ahol a Jobbik vezetői mellett fel fog szólalni Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője is.

kep

Helyi tudósítónk szerint már több, mint ezren gyűltek össze a helyszínen, az ország minden tájáról érkeztek résztvevők, rengeteg a székely és a jobbikos zászló.

ekp

Stummer János beszédében elmondta: nincs felemelőbb érzés, mint Budapest azon részén sétálni, ahol 57 évvel ezelőtt szabadság mártírjaivá váltak a pesti srácok. Hozzátette: az volt a közös üzenet, hogy tűnjenek el a megszállók! Párhuzamot vont 1956 és 2013 között, ám mint hozzátette, most nem politikai, hanem gazdasági okokból menekülnek el százezrek az országból. Stummer hisz benne, hogy a mai fiatalság képes talpraállítani ezt a nemzetet: "Akiben van hit, annak kötelessége küzdeni" - mondta, majd azt üzente a Műegyetem rakpartján tüntetőknek, hogy addig nem nyugszanak, amíg vissza nem szerzik azt, amit ők elloptak ettől a hazától.

Dr. Lehmann György szerint a hatalom a bankokkal akar összejátszani. Azonban figyelmeztette a politikusokat: "A szokásjog szerint az erkölcs is törvényt hozhat, nemcsak az Országgyűlés". Majd részletesen taglalta a devizakölcsönök problémáját, vagyis azt, hogy miben verték át a bankok az embereket, valamint felhívta a figyelmet: az, hogy ilyen helyzet állt elő, nemcsak a pénzintézetek felelőssége, hanem a kormányoké is. Lehmann megjegyezte: az értelmiség kezdte a forradalmat, de a véres szabadságharcot már a pesti srácok folytatták. Hozzátette: nem szeretné, ha ez ma is így történne. 

Következő felszólalóként Tatár József hangsúlyozta: a magyar nemzet örök büszkesége 1956, melyet az is mutat, hogy erről a forradalomról a világon mindenhol tudnak. Szerinte 2006 után nem történt meg az elszámoltatás hiszen tettesek ma is tüntethetnek október 23-án. Tatár közölte: ma 120 ezer család otthona van veszélyben, a devizahitel pedig összesen mintegy 3 millió embert érint Magyarországon. "Az AVH annó lesöpörte a padlást, most a padlást is elviszik" - jelentette ki, majd hozzátette, hogy a maiaknak fel kell nőniük az '56-os generációhoz. Mint fogalmazott, az otthonvédő szervezetek képviselői a mai kor hősei, akik akár a testi épségüket is kockáztatják a hitelkásorultak megsegítéséért.

A rendezvényen Dr. Hossó Andrea elmondta: azt hitték, hogy a 1989-ben megvalósíthatják azt, amit '56-osok elkezdtek, azonban ez csak álom maradt. A rendszerváltás után ugyanis eddig minden kormány csúfott űzött az igazságból. Hossó szerint Magyarország egy olcsó összeszerelő üzemmé vált, ugyanis a profitot a gyökeresen rossz gazdasági összetétel miatt külföldre tudják vinni. Emellett az új földforgalmi törvény a hazai családi gazdaságok helyett a nagybirtokrendszert erősíti. Hossó megjegyezte: a világban egyre nagyobb harc folyik a földért és vízért, ezért Magyarországnak fel kell ismernie, hogy "kincsen ül", ám ehelyett "a külföldieknek adunk" mindent. Az Anyaföldvédelmi Kerekasztal ügyvivője szerint a birtokrendszer a gazdasági és társadalmi rendszert is megalapozza, az pedig bizonyított tény, hogy a családi gazdaságok jobban működnek. A rossz rendszer kivándorláshoz, elnéptelenedéshez vezet, a föld elvesztése pedig egy második Trianonnal fenyeget - jelentette ki. Hossó Andrea bejelentette: az Anyaföldvédelmi Kerekasztal saját földtörvény koncepciót alkotott, ám ezt a parlamenti pártok képviselői közül csak Vona Gábor vette át, aki benyújtja majd az Országgyűlésnek. 

A beszédek végén bejelentették a színpadról, hogy a Demszky Gábor által hozott törvények (miszerint 3500 kilogrammnál nehezebb járművek nem közeledhetnek a környéken) miatt a meghívott traktorosok nem tudtak eljönni, viszont egy Bács-Kiskun megyei megyei jobbikos képviselő, Szűcs Imre szerzett egy 3490 kilós járművet, amelynek vezetésével elindult a menet a Deák térre.

rakosmente

A Deák téri első felszólaló Murányi Levente volt. A többezres tömeg előtt elmondta, hogy az '56-os forradalomnak a szabadság és a függetlenség kiharcolása volt a célja, a magyarok pedig egy lehetőséget kaptak a történelemtől. Elmesélte, hogy mikor tüzet nyitott az ÁVO a rádiónál, a forradalmárok meglepően gyorsan jutottak fegyverhez, így elképzelhető, hogy ez politikai provokáció akart lenni a karhatalom részéről. Ugyanakkor azt nem gondolták, hogy a nép ennyire meg tudja ragadni a lehetőséget - mondta el Murányi.

"Megragadták a lehetőséget a magyarok, a forradalmat pedig megnyerték" - jelentette ki az egykori pesti srác, hozzátéve, hogy a november 4-i események ezzel már nem összevethetők. Leszögezte: a magyarok "a szabadságra vevők voltak", a forradalom erkölcsisége pedig egy csodával ért fel. A felkelők nem kenyérért, hanem a szabadságért harcoltak, a Szovjetunió pedig a forradalom után már nem volt ugyan az, mint korábban - mondta el. Hozzátette, a rendszerváltást így a '56-nak köszönheti Európa. A honatya szerint azért kell a Jobbikra szavazni, hogy 1956 szelleme visszatérjen az emberekbe, valamint emlékeztetett: Pongrácz Gergely a Jobbik alapításánál a lyukas zászlót a kezükbe adta, és azt mondta: övék a múlt, a Jobbiké a jövő. Ezt - mint hozzáfűzte- ők szem előtt tartják, amivel egyedül vannak a parlamentben - zárta a képviselő.

Vári Kovács Péter dala után Z. Kárpát Dániel lépett színpadra, aki elmondta, a Jobbikot nem külföldi erők hozták létre, hogy aztán eljátsszák a magyar rendszerváltást, így a pártok közül egyedüliként tud hitelesen beszélni 56-ról. A bankok tízmilliárdokat vesznek el tőlünk - fogalmazott -, és a profitot kivonják a magyar emberek elől. A Jobbikos képviselő felidézi annak a 93 éves néninek a történetét, akinek házát a kormány helyett nekik kellett megvédeniük a végrehajtóknak nevezett "állatokkal" szemben. "Senki sincs biztonságban" - szögezte le a politikus.

Eközben a kormány újabb és újabb haladékot ad a bankoknak - folytatta. A Jobbik nem ultimátumot, hanem diktátumot adna a válságon extra profitot nyerő bankoknak. A jobbikos képviselő felidézte a nemzeti radikális párt követeléseit, majd nagy tapsot kiváltva hozzáteszi: "Arra, amit veletek csináltak, nincsen bocsánat! A siker csak együtt érhető el, ezt a harcot együtt kell megvívnunk!" - zárja beszédét Z. Kárpát.

Ezt követően Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom elnöke lépett a színpadra. Elmondta, számára megtiszteltetés, hogy részt vehet az ünnepen, valamint külön megköszönte Vona Gábornak is a meghívást. Úgy szólt, van egy nemzet Európa szívében, ami sosem törődött bele az elnyomásba, ez pedig Magyarország, amit "kemény fából faragtak".

A lengyel hazafi leszögezte, hogy '56 októbere egy közös emléke a két nemzetnek, és ma is közösen üzennek az ellenségeiknek, hogy "el fognak bukni", hiába ármánykodnak. Továbbá a földvédelemről is beszélt: mint mondta, ő is ismeri a problémákat, hiszen Lengyelországban is harcolnak a külföldi felvásárlók ellen. „A magyar föld nem eladó, a magyar föld a magyaroké, védjétek meg a földeteket!” - szólított fel mindenkit. Winnicki egyúttal mindenkit meghívott a november 11-i lengyel függetlenségi menetre, ahol Európa nemzeteinek közös jövőjéért tartanak seregszemlét. Végül -mivel beszédét lengyelül tartotta- magyarul zárta felszólalását, "Csak a nemzet!" felkiáltással. Később bejelentették, hogy a Jobbik és a lengyel Nemzeti Mozgalom ifjúsági tagozatai szövetséget kötöttek, így erősítve eddigi kapcsolatukat.

Ezt követően a Jobbik IT új indulóját hallgatták meg az egybegyűltek Vári-Kovács Péter előadásában. Vona Gábor színpadra lépését hosszú taps fogadta. A Jobbik elnöke leszögezte: nem akarja képmutató módon azt mondani, hogy az ünnepeken nem szabad politizálni. "Október 23-án csak politizálni szabad, összevetni 56 küldetését a mostani helyzettel" - fogalmazott Vona.

Párhuzamot vont az akkor és ma embere között, akkor is voltak, akik várták a tankok bejövetelét, mások polgári lakásaikban elhúzták a függönyt, nem akartak belekeveredni, és volt a harmadik út, akik szembeszálltak a tankokkal, győzelemre vitték a forradalmat. A három csoport ma a Műegyetemen, a Hősök terén és a Deák téren található (a Bajnai-Mesterházy-Kuncze-Ungár-féle társaságra, a Békemenetre, és a Jobbikra célozva).

A Műegyetemenen lévők akkor szovjet tankokba ülnek, ma a külföldi bankokba . A Hősök terén rohadt naranccsal takarják el a szemeiket, és nem akarják észrevenni, hogy félmillió ember elmenekült az országból - húzta alá a Jobbik elnöke.

Bajnai, Gyurcsány és Mesterházy egy szörny három feje - jelenti ki Vona, hozzátéve, a Fidesz is ugyanabban a közös bűnben osztozik. A Jobbik elnöke szerint a két másik nagy pártot csak az egymástól való rettegés tartja egyben. Csak együtt lehet megszabadulni tőlük - szögezi le. "Nem hatalmat akarunk, hanem hogy Magyarország a magyaroké legyen és az is maradjon. Nem a demokráciát féltjük, mert ilyen soha nem volt, hanem a magyar embereket" - hangsúlyozza a Jobbik vezetője.

2006-ban új generáció született, amely valódi rendszerváltást akar, a Jobbik pedig ennek a generációnak a politikai képviselete. Szerinte a Fidesz és a baloldali pártok kiállították a bizonyítványuk, és erre az emberek azt mondják: "szégyelljétek magatokat, és húzzatok a francba!" Az igazság a mentelmi jog eltörlését, az ügynöklisták titkosításának feloldását, a kettős állampolgárok és a külföldről finanszírozott pártok nyilvánosságra hozását jelenti - mondta Vona, a közönség pedig tapssal fejezi ki tetszését.

A Jobbik elnöke a válságos helyzet ellenére optimista, mert megmutatták, hogy tudnak településeket vezetni. A magyar fiatalság 56-ban is példát mutatott, és a történelem most is hívja őket - fogalmazott Vona, hozzátéve, ez az őszülő halántékú örök fiatalokra is vonatkozik. Beszédének végén Vona Gábor Pongrátz Gergely szellemét is megidézi, majd a lyukas zászlót felemelve azt kiáltja, hogy ezt a zászlót győzelemre fogják vinni!

A rendezvény a Szózat és a Székely himnusz eléneklésével zárult.

alfahir.hu