2014. 12. 27. 14:07

Több százezren tartanak Európa felé

Rekordszámúra, hozzávetőleg 270 ezerre becsüli az Európába idén érkező illegális bevándorlók számát az Európai Unió külső határainak őrizetét összehangolni hivatott ügynökség, a Frontex, amelynek igazgatója elmondta, Olaszország és Görögország után Bulgáriába és Magyarországra érkeznek a legnagyobb számban.

Gil Arias Fernández az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban arról számolt be, hogy 2013-hoz képest két és félszeresére nőtt az Európába érkező illegális bevándorlók száma, és arra számítanak, hogy az idei adat csaknem kétszerese lesz az eddigi 141 ezres rekordnak, amely 2011-ben, az "Arab tavasz" évében született.

A Frontex igazgatója a menekültek hazájában uralkodó bizonytalan helyzetnek és a Líbiához hasonló tranzitországokban hiányzó ellenőrzésnek tulajdonítja az illegális bevándorlók számának idei növekedését. Líbián keresztül különösen sokan vágnak neki az Európába vezető útnak a Földközi-tengeren keresztül.

2014 még sokkal nagyobb értéket fog mutatni

Gil Arias Fernández szerint pár éve még fele-fele arányban érkeztek gazdasági, illetve politikai okokból a menekültek. Idén azonban 80 százalék közelében volt az utóbbiak aránya.

Noha végleges adataik még nincsenek, az igazgató becslése szerint év végére meghaladja a 270 ezret az illegális bevándorlók száma. November végén 260 ezer volt.

Magyarország ostrom alatt

s

Drasztikusan nőtt a Magyarországra érkező gazdasági és politikai menekültek száma is. Ma már van olyan nap, hogy 24 óra leforgása alatt több száz ember lépi át a magyar határt azért, hogy az Európai Unió területén lehessen. Visszaküldeni őket az uniós törvények alapján nem lehet.

Hazánkat inkább tranzitországként használják, a végállomás valamelyik nyugat-európai ország lenne, de a menekültek ideiglenes szállásolása is óriási energiát emészt fel, hiszen több tízezer emberről beszélünk évente.

MTI nyomán - alfahir.hu