2011. 04. 20. 15:21

Tojásfestés népi technikákkal – Próbáld ki te is!

Már csak pár van hátra a húsvétig, itt az ideje egy kis készülődésnek. Magát a locsolkodást lehet szeretni vagy nem szeretni, de az ünnepi előkészületekből kicsik és nagyok egyaránt örömmel veszik ki részüket. Szeretünk tojást festeni, sonkát főzni (több-kevesebb sikerrel), sütögetni és főzőcskézni is.

A tojás díszítése és ajándékozása a húsvét ünneplésénél jóval régebbre nyúlik vissza. Lehet, hogy soka számára újdonság, de Magyarországon már egy avar kori sírban is találtak festett, díszített tojást. Később a kereszténység elterjedésével kapcsolódott a feltámadás ünnepéhez. A húsvéti tojás egyházi áldásban részesítéséről a IV. századtól van tudomásunk, díszítéséről pedig a XIII. századtól maradtak fenn írásos emlékeink.

A húsvéti tojás szimbólummá válását az is elősegítette, hogy a nagyböjt alatt tojást sem lehetett régen fogyasztani, így az ünnepre sok gyűlt össze, amelyeket aztán a böjt lejártával nem csak nagy mennyiségben fogyasztottak, hanem ajándékoztak is az emberek.

Sokak számára a tojásfestés annyiból áll, hogy vízben oldódó festékbe egész egyszerűen beledobálják a megfőtt tojásokat, majd kiszedik és pár perc múlva már kész is. Mi most ennél sokkal izgalmasabb és szórakoztatóbb technikákat szeretnénk olvasóinknak bemutatni, melyeket már több száz éve alkalmaznak őseink. Nem kell hozzá semmi más, mint egy kis kézügyesség és türelem.

A legelső népi technika a viaszolás. Első lépésként megolvasztjuk a viaszt, majd egy elég vékony eszközt (legkisebb fejű ecset, tollbetét, hurkapálca) belemártjuk és a főtt vagy előzőleg kifújt tojásra rajzolunk vele. Amíg a viasz szárad a tojáson, vízben feloldjuk a festéket vagy a növényi színezéket. A megszáradt, beviaszozott tojásokat egész egyszerűen belehelyezzük a festékbe. Mikor azt látjuk, hogy a festék kellő képen megfogta a tojásokat, kivesszük és teljesen megszárítjuk őket. A festék megszáradása után a viaszt egy éles késsel vagy sniccerrel lekaparjuk. Ott ahol a viasszal rajzolt motívum volt, a festék nem fogta meg a tojást. Így rajzolódik ki számunkra az általunk választott népies minta.

A batikolás egy jól ismert trükk, mellyel szintén teljesen egyedi húsvéti tojásokat készíthetünk. Menjünk ki a kertbe, vagy a közeli parkba a gyermekünkkel és szedjünk különböző leveleket, kis virágfejeket. Ezt követően tisztítsuk meg őket a szennyeződéstől, hogy jól odatapadjanak majd a tojásunkhoz. Egy rossz harisnyával a leveleket, virágokat a tojáshoz tudjuk erősíteni, s ha ezzel megvagyunk, be is tehetjük a már említett olvasztott festékbe, vagy növényi színezékbe. Miután megszáradt, szedjük le a harisnyát és a leveleket. Ha ügyesek voltunk és elég erősen rögzítettük növényeket, hamarosan ki fog rajzolódni a levél különleges erezete.

A legegyszerűbb a tojás megkarcolása. Elsőként a tojást betesszük a festékbe, megvárjuk, hogy szépen befogja. Ezt követően hagyjuk teljesen megszáradni, majd kezdődhet a karcolás. A mintát egy puha grafitceruzával rárajzoljuk, majd egy sniccer segítségével belekarcoljuk. Miután a mintát felvázoltuk,vékony, de sűrű vonalkázással kell kitölteni a motívumot. Már készen is van!

Mielőtt bemutatnám a szalvéta technikát említést kell tenni a növényi színezékekről. Az egyik legismertebb a vöröshagyma héjával való festés. Nem kell más hozzá, mint a vöröshagyma száraz külső héja, melyet vízben elkezdünk főzni. Mikor már látjuk, hogy kellőképpen elszíneződött a vizünk, máris tehetjük bele a tojásokat. Minél tovább a hagymás vízben hagyjuk a tojásokat, annál sötétebb pirosas-barna színe lesz. De könnyen készíthetünk más színű növényi festéket is. Például ha zöldet szeretnénk, akkor spenótot, ha barnát, akkor fekete teát, ha élénk piros, akkor a lila hagyma héját, ha pedig kék színűt szeretnénk készíteni, akkor pedig a bodza bogyóját kell hasonlóképpen megfőzni.

Szintén tojásfestéket nyerünk, ha a színes krepp-papírokat ecetes vízbe áztatjuk.  Az ecet ugyanis  könnyen kioldja a papír színét, s a tojásokat ugyanolyan szépen befogja. Szintén igaz az, hogy minél tovább hagyjuk a vízben a tojásokat, annál inkább sötét színt kap.

Az egyik legnépszerűbb a szalvétatechnika. Ez annyira nem népies, de ötletes és szórakoztató. A tojás felületére ugyanúgy kell alkalmazni a technikát, mintha például fára készítenénk. A tojásokat először világos színűre festjük. Ez fontos, mert ha sötét alapra tesszük a szalvétát, annak mintája alig lesz kivehető. Miután a tojásfestékben kellőképpen elszíneződött a tojásunk, kivesszük és megszárítjuk. Amíg szárad, addig a szalvétából kivágjuk a azt a mintát, amit rá szeretnénk tenni, s az első réteget elválasztjuk a többitől. Fontos, hogy csak a legfelső rétegre lesz szükségünk. Amint a tojások megszáradtak, szalvétaragasztót teszünk a minta helyére, majd rátesszük a kivágott motívumot. Ezt követően a közepétől kifelé haladva kissé ragasztós ecsettel vagy ujjunkkal kisimítjuk a mintát. Már kész is!

Bízunk abban, hogy ezekkel az ötletekkel kedves olvasóinknak is sikerült kedvet szereznünk a hétvégi otthoni ügyeskedéshez.

K.E

barikad.hu