Törökországba szállították az orosz pilóta holttestét

Törökországba szállították a szír-török határ közelében lelőtt orosz vadászgép pilótájának holttestét, amelyet még a nap folyamán átadnak Oroszországnak - közölte vasárnap Ahmet Davutoglu török miniszterelnök.

"A pilóta holttestét, aki életét vesztette a (török) légtér megsértése során, a múlt éjszaka átadták nekünk a szíriai határon"

- mondta Davutoglu újságíróknak Ankarában, mielőtt elindult Brüsszelbe az európai uniós vezetőkkel tartandó csúcstalálkozóra.

Egy orosz diplomata a török hadsereg képviselőjével együtt vasárnap a török-szíriai határ mentén fekvő Hatay térségbe utazik, ahol átveszi Oleg Peskov alezredes holttestét.

A török légierő egyik F-16-os vadászgépe kedden lőtt le egy orosz vadászbombázót. A Szu-24-es típusú gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta életét vesztette, a navigátornak viszont sikerült elmenekülnie.

Az orosz vadászgép lelövése jelentős feszültséget okozott Törökország és Oroszország között. A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, hogy a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.

Forrás
MTI