Történelmi lehetőséget szalasztott el a kormány

Az ellenzéki pártok kicsit sem meglepő módon nem voltak elégedettek az Orbán Viktor és David Cameron által tartott közös sajtótájékoztatón elhangzottakkal. Az MSZP és az LMP szerint Orbán Viktor nem állt ki a kint dolgozó magyarokért, a Jobbik pedig úgy látja, hogy a kormány történelmi lehetőséget szalasztott el.

Mesterházy Attila, az MSZP politikusa elmondta: számukra úgy tűnik, David Cameron kampánykörúton járt Magyarországon, cselekedeteit brit belpolitikai érdekek vezérlik, ehhez pedig Orbán Viktor statisztaként asszisztált.

A szocialisták szerint Orbánnak fel kellett volna vállalni a konfliktust a számunkra leglényegesebb kérdésben, a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzetét illetően, ám ebben a kérdésben elbeszélt egymás mellett a két miniszterelnök. Cameron továbbra is migránsként tekint a magyar munkavállalókra, nem tesz különbséget az uniós állampolgárok és a háború elől menekülő bevándorlók közt. Az MSZP szerint nem tekinthető eredménynek, amit Orbán mondott, vagyis hogy a későbbiekben meg fognak tudni egyezni, hiszen erre most volt itt az alkalom. A szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy Cameron korlátozni kívánja a munkaerő szabad áramlását az EU-n belül. Az MSZP egyetért abban, hogy az EU reformokra szorul, de úgy látják, a Cameron és Orbán által képviselt irányvonal egy gyengébb, széttartóbb Európához vezet.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Gál József, az LMP szóvivője is. Pártja úgy látja, hogy módosítani kell az EU-ról szóló alapokmányt, de olyan uniót kell teremteni, ahol senki sem kényszerül arra, hogy el kelljen hagynia saját hazáját ahhoz, hogy boldogulni tudjon. A politikus emlékeztetett: jelenleg is 55 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, de a magyar kormány semmit nem tesz annak érdekében, hogy ezeket az embereket hazahozza. Az LMP szerint a kint dolgozókra sokkal nagyobb szükség lenne itthon, ezért felszólították a kormányt, hogy változtasson a gazdaságpolitikáján és próbálja hazahozni őket. Mivel erre sok esélyt nem látnak, követelik azt is, hogy Orbán álljon ki a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok érdekében, hogy ne szüntessék meg az ottani szociális hozzájárulásukat.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta: a mai tárgyalás történelmi lehetőség volt arra, hogy Magyarország Nagy-Britannia szövetségét felhasználva és a magyar nemzeti érdekeket hangsúlyozva alakítsa az EU politikáját. A politikus emlékeztetett: a Lisszaboni Szerződés óta az unió központosító irányt vett, a nemzeti hatáskörből számtalan jog Brüsszelbe került. A Jobbik ezért folyamatosan hangsúlyozza a csatlakozási szerződés újratárgyalását és az uniós alapokmányok újragondolásának fontosságát, hogy új alapra helyezzük tagságunkat. Cameron mai látogatásával erre lehetőség adódott, hiszen a brit érdek jelenleg megegyezik a magyar érdekekkel, a követelésekhez pedig hozzácsatolhattuk volna a szükséges magyar követeléseket is. Gyöngyösi szerint a sajtótájékoztatón nem sokat hallhattunk arról, hogy a kormány milyen érdemi kezdeményezéseket fogalmazott meg. A Jobbik szerint ilyen fontos kérdés volna a bevándorlás és a migrációs probléma kezelése, a magyar termőföld megvédése és az őshonos kisebbségek védelme.

Mivel ezekről semmit sem hallottunk a sajtótájékoztatón, csak remélni merjük, hogy az elhangzottak nem teljes mértékben tükrözik a zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson történteket

- fogalmazott Gyöngyösi, aki szerint a kormány történelmi lehetőséget szalasztott el.