2014. 09. 16. 15:56

Totális bukás az államadósság elleni harc

Az államadósság elleni harc teljes bukás, a kormány pedig kivérezteti a vállalkozásokat és a stratégiai ágazatokat - mondta el sajtótájékoztatóján Volner János, a Jobbik alelnöke.

A politikus ismertette, hogy a kormány és az Állami Számvevőszék beterjesztette a tavalyi évre vonatkozó költségvetés zárszámadásával kapcsolatos javaslatot. Ez alapján megállapítható, hogy az államadósság tovább növekedett, a kormány harca a számokkal pedig csúfosan megbukott.

Volner János rámutatott, hogy 2010 első negyedévének végén még 82 százalékos volt a GDP arányos államadósság, jelenleg ez 85 százalékra duzzadt. Folytatta, 2000 és 2004 között a GDP 43,2 százalékát központosította, 2010-re ez 45,6 százalékra nőtt, jelenleg pedig ez arányszám 47,6 százalék. A képviselő elmondta, hogy Szlovákia esetén ez a számarány 38,7 százalék, Lengyelországnál 41,9, Csehországnál pedig 42,4 százalék, így a régióban is le vagyunk maradva.

Az oktatás területére térve Volner János rávilágított, hogy a négy évvel ezelőtti 11,6 százalékos értékhez képest 10,2 százalékra csökkent a GDP-arányos kiadások aránya, az egészségügynél 9,1-ről 8,7 százalékra csökkent ez az arány. A jobbikos politikus szerint látható, hogy még az egyébként is alulfinanszírozott, stratégiailag fontos ágazatokból is folyamatos a forráskivonás. 

A Jobbik alelnöke úgy látja, ennek oka főként az, hogy a költségvetést nem előzte meg komolyabb hatástanulmány. Emlékeztetett, 2012-ben a félezer milliárdos EU-támogatások ugyan növelték a gazdaságot, mégis kétszázmilliárd forinttal kevesebb adóbevételi hiányt könyvelt el a kormány.

Úgy folytatta, hogy kisvállalati adókból az előirányzottnál 120 milliárddal folyt be kevesebb tavaly, a kisadózóktól 45,9 milliárd, az energetikai vállalatoktól pedig 26 milliárd forinttal kevesebb jutott az államkasszába. Továbbá a bankok is húszmilliárd forinttal kevesebbet fizettek be járulékként az előirányzottnál, az összesített adatok pedig 543 millárd forintos adóelmaradást mutatnak - tette hozzá Volner János.

A Jobbik szerint a tavalyi költségvetés tulajdonképpen a magyar lakosságot érintő megszorító költségvetés volt, csökkentek a társaságok újratermelésére irányuló kiadások, ugyanakkor nőttek a fogyasztói adókból származó befizetések. Volner János leszögezte: a Jobbik egy fejlesztésközpontú gazdaságpolitikát sürget, a turizmus fellendítésével. A vállalkozásokat megerősíteni kell, nem pedig kivéreztetni! - nyomatékosította a képviselő.

alfahir.hu