2017. 01. 09. 08:50

Tovább dagad az államapparátus: Egyre több az éhes száj

Emlékszünk még Orbán Viktor 2010-es szavaira? A miniszterelnök a kormánya bemutatásakor azt ígérte: a Fideszre és a KDNP-re "sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele". Hát, amikor az hangzott el tőle: "Ne arra figyeljenek, amit mondok, hanem amit teszek!"? Utóbbi pont az ilyen esetekre vonatkozott.

Bár miniszterből tényleg kevesebb lett, mint az "elmúltnyolcév" balliberális kormányai idején, államtitkárokkal és helyettes államtitkárokkal Dunát lehetne rekeszteni.

A két legnépszerűbb kormányközeli szakma

A Magyar Nemzet összeállítása szerint csak az Emberi Erőforrások Minisztériuma három új helyettes államtitkárt készül csatasorba állítani (amellett, hogy egyet felmentettek tisztségéből), ezzel a korábbi 18-ról 20-ra emelkedik az ebben a munkakörben dolgozók száma. Államtitkárból ők 10-et foglalkoztatnak.

A Lázár János által vezetett Miniszterelnökségnél 8 államtitkár és 19 helyettes államtitkár lopja a... napot, míg a Nemzetgazdasági Minisztériumban 7 államtitkárral és 17 helyettes államtitkár tevékenykedik a haza üdvéért.

A többi tárcánál összesen 30 államtitkár és 50 helyettes államtitkár serénykedik azon, hogy sikerre vigyék a nemzeti együttműködés rendszerét.

Ha a helytettes államtitkárokat is a kormányapparátushoz számoljuk, akkor jelenleg 173 fővel dolgozik a harmadik Orbán-kabinet, ez pedig több mint duplája a Bajnai-kormány egykori apparátusának (85 fő).

Biztosokból sincs hiány

A helyettes államtitkárok garmadája mellett rengeteg különféle biztos vagy megbízott sürgölődik az államvezetés környékén:

miniszteri biztosból jelenleg 65, miniszterelnöki megbízottból 14, kormánybiztosból 15 sündörög a húsosfazék körül.

A kormányzati vízfej dagadásával természetesen a csinovnyikokra fordított összeg is nő. Egy évvel ezelőtt a felső vezetők fizetése - a miniszteri biztosokkal együtt - sajtóbeszámolók szerint éves szinten 2,4 milliárd forint körüli összeget emésztett föl.

A tengernyi helyettes államtitkár nagyjából 700–900 ezer forint között kereshet havonta, amihez járhat egyéb juttatás, például napidíj, hivatali lakás, személyes autóhasználat, de akár ruhapénz is.

Valakinek bejött ez a tél is! Például a Lakitelek Népfőiskola miniszteri biztosának

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető Miniszter utasítása szerint 2017. január 1-től 2017. június 30-ig Kandra Ildikó tovább folytathatja megkezdett munkáját, mint „a Lakitelek Népfőiskola épületeinek rekonstrukciójával és fejlesztésével összefüggő ügyekért" felelős miniszteri biztos.A kipróbált fideszes (12 évet húzott le a frakció mellett) feladata többek között a Lakitelek Népfőiskola fejlesztésére szánt hazai és külföldi források felhasználásának felügyelete.