2012. 03. 19. 20:33

Tovább tombol a médiaterror

A közszolgálati és kereskedelmi televíziókban 2012-ben is zavartalanul folyik a kiegyensúlyozott tájékoztatás lábbal tiprása, a híradásokban a Jobbik Magyarországért Mozgalom megszólalási aránya sehol sem közelíti meg a párt parlamenti súlyát vagy országos támogatottságát. Többek között ez derül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) MTI-hez ma eljuttatott, február hónapra vonatkozó gyorsjelentéséből.

MédiaterrorAz m1 esti Híradójában a Fidesz-KDNP összesen 58,2 százalékos szereplési lehetőséghez jutott, az MSZP 19,2 százalékban, a Jobbik 10,7 százalékban, az LMP pedig 9,2 százalékban jutott felülethez. A függetlenek (ide tartoznak a Demokratikus Koalíció tagjai is) 2,7 százaléknyi szereplési lehetőséget kaptak.

RTL Klub és TV2: visszaeső elkövetők

Az RTL Klub esti Híradójában 69,6 százalékos arányban szerepeltek a kormánypártok politikusai. Az MSZP 15,7 százaléknyi, az LMP 6,9 százaléknyi időhöz jutott, míg a Jobbik mindössze 3,9 (!) százaléknyit szerepelt, pontosan annyit, mint a független képviselők.

A TV2 Tények című műsorában a kormány politikusai 70,7 százalékos arányban mondhatták el véleményeiket. Az MSZP-nek 16,9, a Jobbiknak 2,6 (!), az LMP-nek 7,1, a függetleneknek 2,6 százaléknyi (tehát ez esetben is a Jobbikkal megegyező) adásidő jutott.

Orbán, Mesterházy és Jávor a média kedvencei
 
Orbán Viktor miniszterelnök a hírekben 167 alkalommal szerepelt, ebből 89 alkalommal meg is szólalt, míg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 13 alkalommal került be a hírműsorokba, ahol hatszor szólalt meg. Mesterházy Attiláról, az MSZP elnökéről 45-ször szóltak a hírek, 30 alkalommal meg is szólalt a politikus, míg Vona Gábor Jobbik-elnök 13-szor jutott be a hírekbe, hatszor saját megszólalással. Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője 37-szer szerepelt a hírműsorokban, 24 alkalommal jutott megszólaláshoz.

A Fideszből a legtöbbet Orbán Viktor jutott be a hírekbe, őt követte Budai Gyula, Lázár János, Tarlós István és Szijjártó Péter, míg a KDNP-ből a legtöbbet Hoffmann Rózsa szerepelt, majd Rétvári Bence, Semjén Zsolt, Surján László és Harrach Péter. Az MSZP-ből a legtöbb szereplési lehetőséghez Mesterházy Attila jutott, utána Horváth Csaba, Gúr Nándor, Kovács László és Tukacs István, a Jobbik sorrendje pedig Gyöngyösi Márton, Balczó Zoltán, Vona Gábor, Volner János és Dúró Dóra.

Az LMP-ből a legtöbbet Jávor Benedek szerepelt, aztán Karácsony Gergely, Vágó Gábor, Schiffer András és Osztolykán Ágnes, a Demokratikus Koalícióból pedig Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Baracskai József és Varju László.

MTI nyomán: barikad.hu