Trafikmutyi után itt van a felszámolómutyi?

Régóta közismert tény, hogy a felszámolás hatalmas üzlet. Azok, akik be tudtak szállni ebbe, mesés vagyonra tettek szert. Az sem titok, hogy ezekbe a körökbe nem lehetett „csak úgy” bekerülni.  A kormány azonban úgy tűnik most átrendezte ezt a piacot.

Az origo.hu birtokába került a felszámoló pályázatok nyerteseinek jelenleg még nem hivatalos listája. A lap beszámolója szerint az üzleti lehetőséghez jutó cégek között van kettő, amelynek tulajdonosai nyertek a trafikpályázaton is.

A pályázatok már tavaly év végén lezárultak, így már régen eldőlt, hogy melyek azok a szerencsés cégek, amelyek bekerültek a felszámolói névjegyzékbe. A kormány azonban egyelőre még nem hozta nyilvánosságra a nyertesek listáját.

Az origo.hu információi szerint a nem hivatalos lista hetek óta kering a felszámolók között, a rajta szereplő cégek egy része pedig meg is erősítette, hogy valóban a győztesek között vannak.

Összesen 130 cég nyert a bírósági felszámoló pályázaton.  Az origo.hu összesítése szerint ezeknek több mint a fele, összesen 68 cég korábban nem foglakozott felszámolással. Több, korábban jelentős bevételeket elkönyvelő felszámoló azonban kimaradt a nyertesek közül.

Trafik is, felszámolás is?

Az origo.hu több olyan cégre is rábukkant a lista átvizsgálása után, amelyek korábban a trafikpályázatokon is sikerrel szerepeltek.  Az Agenor Consulting Kft., amelynek ügyvezetője és résztulajdonosa, Bényi Szabolcs Tamás tavaly egy budapesti és egy szegedi dohánybolt üzemeltetésére is kapott jogot. A lap megkeresésére „sem megerősíteni sem cáfolni” nem kívánta a felszámoló pályázattal kapcsolatos értesüléseket. A nyertes trafikpályázatokat azonban meg sem próbálta tagadni.

Bényinek több állami kötődése is van. Tavaly februártól felügyelőbizottsági tagja az egyik legnagyobb uniós pályázati intézménynek, az állami tulajdonú ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek. 2013 júniusa óta ő az ügyvezetője az V. kerület tulajdonában álló, Segítő Kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.-nek is. Bényi idén februárig igazgatósági tagja volt a szegedi önkormányzat vagyonkezelő cégének, az IKV Zrt.-nek, ahova a Délmagyarország korábbi cikke szerint a helyi Fidesz-KDNP frakció delegálta. Ezekből az információkból úgy tűnik, hogy Bényi kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkezik.  

A pécsi Intenció Reorganizációs és Válságmenedzser Kft. is kapott már értesítést arról, hogy a pályázatuk sikeres volt – erősítette meg az Origónak a cég ügyvezetője, dr. Czéh-Tóth Márk, aki egy cégen keresztül közvetett tulajdonosa is a vállalkozásnak. Honlapja szerint a cég újjáalakul annak érdekében, hogy alkalmassá váljon a csődeljárások és felszámolások lefolytatására. A dr. Czeh-Tóth tavaly is meglehetősen szerencsés volt, ugyanis öt pécsi trafik üzemeltetési jogát nyerte el.  

Szubjektív pontozás

Mivel hatalmas üzletről volt szó érthető, hogy a pályázás hatalmas indulatokat generált. Sokaknak az eddigi egzisztenciája függött attól, hogy sikerül-e koncessziót szerezniük, vagy sem. A kormányzati töketlenkedés ezt a pályáztatást is végigkísérte. Például ez elsőként kiírt pályázatot 2012 nyarán visszavonták. Azzal az indokkal tették ezt, hogy az objektív szempontok túlsúlya miatt nagyon hasonló pályázatok érkeztek.

Ez után a kormány új tendert írt ki, ebben már megnövelték a szubjektív pontok arányát: a 170 lehetséges pontból 80-at szakmai, 90-et szubjektív szempontok alapján lehetett megszerezni. Tehát így is bőven maradt mozgástere a pontozóknak. Nem véletlen, hogy túl sok cég nyert, így állítólag sorsolást is tartottak a nyertesek között.

Kísértetiesen hasonlít a trafikpályázatokkal

A húsz évre szóló trafik-koncessziók kiosztását tavaly hatalmas botrányok kísérték. Számos eset előfordult, hogy olyanok nem nyertek a pályázaton, akik már évtizedek óta trafikokat üzemeltettek. Ezzel szemben sok helyen olyan pályázók taroltak, akik korábban teljesen mással foglakoztak, esetleg épp akkor alapítottak céget.

2012 szeptemberben elfogadott trafiktörvényt többször módosították, első lépésben – rögtön a pályáztatás lezárulta után – háromszorosára, tíz százalékra emelték az árrést, majd szerencsejátékokkal, fagylalttal és jégrémmel bővítették a termékkínálatot. Az eredetileg hangoztatott cél, a dohányzás visszaszorítása és a nemdohányzók védelme, ekkor vált végképp nevetségessé.

A módosított törvény lehetővé tette bármilyen, a "jogszabály által meghatározott más termék” árulását is, vagyis lényegében törvényben rögzítették a folyamatos bővítés lehetőségét. A fideszes csókosok kistafírozását végül az a munkahelyteremtő pályázat tette teljessé, amely több millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a trafiknyerteseknek „munkahelyteremtésre”.

 

origio.hu nyomán – alfahir.hu