2014. 03. 31. 15:28

Trükközik a kormány

A KSH adatai szerint 2013-ban 2,2% volt a költségvetés hiánya, ami kedvezőbb az előzetesen vártnál. A korábban prognosztizált 2,5-höz képest ez javulást jelent. A kedvező változás azonban csak a számítás eltérő módszertanából fakad. Varga Mihály szerint jelentősen csökken az államadósság, ugyanakkor ez szintén erős csúsztatás, trükközik a kormány.

fdAz MNB a múlt heti inflációs jelentésében 2,5% GDP-arányos deficitet becsült 2013-ra a pénzügyi számlák statisztikája alapján. Az eltérés oka az lehet, hogy a kétféle módszertan néhány apróságban különbözik. Ez alapján előzetesen arra lehetett számítani, hogy 2,4% lehet majd az EDP-módszertan szerinti hiány, ehhez képest a 2,2% enyhe pozitív meglepetés.

A tavalyi hiányban még bőven volt annyi tartalék, hogy a Takarékbankkal kapcsolatos állami ügylet esetleges kedvezőtlen elszámolása esetén is a 3%-os limit alatt maradjunk. Az Eurostat ugyanakkor a költségvetést nem terhelő tételként fogadta el az ügyletet, így az alacsonyabb hiány teljesült.

Az adósság szám is kedvező lett. 79,2% volt 2013 végén. A tendencia mindenképpen kedvező. A kormánynak sikerült teljesíteni ezen ígéretét. Immár harmadik éve csökken az államadósság mértéke - mondta. A kormányváltáskor ez 83% volt. Varga Mihály szerint úgy csökkent az államadósság, hogy közben történt vagyonfelhalmozás.

Ezzel szemben ugyanakkor a tavalyi év végi hiánnyal finoman szólva is trükköztek egy rendeset. Állambácsi ugyanis konkrétan kiürítette a kincstárat: a likvid pénzügyi alap a válság előtti szintekre csökkent, nem pedig újabb állampapír-kibocsátásokkal finanszírozta a hiányt. Ugyanakkor, az év eleje óta ugyanakkor az Államadósság Kezelő Központ tölti fel az alapot és a forint gyengül, ezért a jelenlegi államadósság valójában 84 százalék környékén lehet most.

Portfolio.hu - alfahir.hu