Trump: rendőrségi megfigyelés alatt állók ne vásárolhassanak fegyvert

Nem lenne szabad fegyvereket eladni olyan személyeknek, akiket terrorizmus gyanúja miatt megfigyelés alatt tartanak - ezt javasolta a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump egy Twitter-bejegyzésben.

A New York-i üzletember először vetette fel a fegyvervásárlás korlátozását. Korábban mindig megingathatatlanul ragaszkodott ahhoz, hogy az alkotmány biztosítja minden amerikai állampolgárnak a fegyvervásárláshoz és -viseléshez való jogot, s ő - mint hangoztatta - mindig is tiszteletben tartotta és tartja majd a jövőben is ezt az alkotmányos jogot. A tekintélyes és befolyásos fegyverlobbi már le is tette a voksát mellette: a mintegy négymillió tagot számláló Nemzeti Lőfegyverszövetség (NRA) már májusban beállt mögé, támogatva elnökjelöltségét.

Mikroblogjában Donald Trump azt is bejelentette, hogy a közeljövőben találkozik az NRA vezetőivel, hogy megállapodjék velük e javaslatáról, s kérje támogatásukat a fegyvervásárlás speciális esetekben történő korlátozásához.

Az NRA nem kommentálta Trump véleményét, de egyik szóvivője szintén mikroblogban jelezte: örömmel várják a találkozót Donald Trumppal. Ezzel egyidejűleg a szervezet közleményt adott ki, amelyben leszögezte: azoknál, akik fegyvert akarnak vásárolni, de rajta vannak az FBI által terrorizmus gyanúja miatt megfigyeltek listáján, fel kell függeszteni a fegyvervásárlást.

A republikánusok várható elnökjelöltje a kora délutáni órákban a georgiai Atlantában kampányolt, s beszédében ezúttal is kitért a bevándorlás problémájára. Európával példálódzott: tévedésnek minősítette az európai országok bevándorlás-politikáját, és Németország és Belgium példáját hozta fel. Szerinte a német kancellár-asszony tévedett, bár - mint mondta - Merkel soha nem fogja ezt beismerni. De "Németország és Belgium is élhetetlen ország lett" - fogalmazott. Trump megítélése szerint az Európába bevándorlók számára "biztonsági zónákat" kellene létrehozni.

Forrás
MTI