2014. 12. 12. 09:04

Tucatszám lopták el a luxusautókat

Egy nagyszámú, szervezetten működő elkövetői kör ellen folytat nyomozást a rendőrség. Legalább félmilliárd forint kárt okozhattak - írja a police.hu.

Több nagy értékű gépkocsi ellopásáról tettek bejelentést 2013. évben különböző rendőri szervekhez. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014 első negyedévében nyomozó csoportot hoztak létre a bűncselekmények felderítése érdekében. A nyomozók az egyes feljelentések között összefüggéseket állapítottak meg, továbbá azt is, hogy a valótlan bejelentések hátterében egy szervezetten működő elkövetői kör dolgozik.

A gyanú szerint a bűnszövetség tagjai az elmúlt két évben külföldi – nemzetközi gépjárműkölcsönzéssel foglalkozó – gazdasági társaságoktól többségében nagy értékű, prémium kategóriás személygépkocsikat vettek bérbe, azzal a céllal, hogy azokat Magyarországon értékesítsék.

A bűncselekmények elkövetését szervező körök úgynevezett strómanok bevonásával valósították meg a gépjárművek kölcsönzését. Számos esetben - anyagi ellenszolgáltatatás fejében - hajléktalanokat bírtak rá a kölcsönzésre, akiket feladatuk elvégzésének idejére jól szituált turistákká alakítottak át. A strómanoknak külföldön történő fizetésre alkalmas bankkártyákat kellett készíttetniük valamely pénzintézetnél, amelyre a szervezők, illetve közreműködőik a bérlés előtt annyi pénzt helyeztek el, mely a kölcsönzést és járulékos költségeit fedezte. Ezt követően a strómannak nem kellett mást tennie, mint a szerződést aláírni. A gyanúsítottak az autókat Magyarországra hozták, később azt állították, hogy ellopták tőlük, melyekről bejelentéseket tettek különböző rendőri szerveknél. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nyomozók a minden részletre kiterjedő eljárásban megállapították, hogy a gyanúsítottak a gépjárműveket, azok egyedi azonosító jeleit manipulálva hozták forgalomba az ország területén. A nyomozás eddigi adatai szerint a csalással okozott kár közel félmilliárd forint.

A nyomozóhatóság az eset teljes körű felderítése érdekében szorosan együttműködik a külföldi társhatóságokkal, az Országos Rendőr-főkapitánysággal és területi rendőri szerveivel, valamint a Terrorelhárítási Központ műveleti egységével.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon eddig 55 gyanúsítottat hallgattak ki a csaknem 60 darab gépjármű ügylete kapcsán. Az illetékes járásbíróság közülük 12 fővel szemben elrendelte az előzetes letartóztatást, melyek közül 5 jelenleg is érvényben van, 1 fő házi őrizetben, míg két fő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

alfahir.hu