2014. 12. 02. 14:07

Tudta, hogy az új amerikai nagykövet egy "bunkó"?

Miért küld Amerika ilyen sok képzetlen hülyét, bunkót a tengeren túlra? - tette fel a kérdést James Bruno, az amerikai külügyminisztérium visszavonult diplomatája a Politico című közéleti magazinban, utalva ezzel az Egyesült Államok nagykövet kinevezési politikájára. A Budapestre készülő Colleen Bell szappanopera-producer kiküldetése még hazájában is komoly aggodalomra adott okot, de nincs mit tenni, Bell komoly pénzekkel segítette Obama újraválasztását, tehát a nagyköveti címet „kiérdemelte”.

aAz amerikai szenátus hétfőn 50–36 arányban megszavazta, hogy lezárja a vitát az Egyesült Államok leendő budapesti nagykövetéről, és várhatóan kedden, helyi idő szerint délelőtt voksol majd a misszióvezető kinevezésének megerősítéséről - értesült az mno.hu.

Colleen Bell, ahogy mondani szokás, nem karrier-diplomata. Az Egyesült Államokban közismert televíziós személyiség, producerként tevékenykedik. Ezen kívül szociális és környezetvédelmi ügyeket szokott felkarolni a nyilvánosság előtt.

Kinevezését egy sajátos amerikai szokásnak köszönhette, az elnökválasztás során adományokat gyűjtött Obama újraválasztási kampányához, ezért cserébe nagyköveti tisztséghez jutott. Természetesen, nem Bell az egyedüli, aki ilyen „szakmai” ajánlólevéllel érkezik meg az állomáshelyére, de mindenesetre jelzésértékű, hogy Budapest valójában milyen sokat jelent tengerentúli barátaink szemében.

Márciusi meghallgatása során Colleen Bell nem tudott érdemi információval szolgálni arról, hogy az Egyesült Államoknak milyen stratégiai érdekei fűződnek hazánkhoz, ennek komoly politikai- és sajtóvisszhangja lett Washingtonban. A bírálók szerint árthat az Egyesült Államok megítélésének, ha ilyen „bunkókat” küldenek ki nagykövetnek, azonban úgy tűnik, a kritikák nem érték el a kitűzött célt, ugyanis Bell Magyarországra tart.

alfahir.hu